Blog

Wat is seborrheische dermatitis? Het zijn typen, oorzaken, symptomen en behandelingen

Seborrheic dermatitis is een veel voorkomende inflammatoire huidaandoening die voornamelijk delen van het lichaam treft die rijk zijn aan olieklieren, zoals de hoofdhuid, het gezicht en de borstkas. Het wordt gekenmerkt door roodheid, jeuk en schilfering van de huid en komt vaak voor in gebieden met een hoge talgproductie. Laten we deze toestand in meer detail onderzoeken:

Wat is seborrheische dermatitis?

Seborrheic dermatitis is een veel voorkomende inflammatoire huidaandoening die voornamelijk delen van het lichaam treft die rijk zijn aan olieklieren, zoals de hoofdhuid, het gezicht en de borstkas. Het wordt gekenmerkt door roodheid, jeuk en schilfering van de huid en komt vaak voor in gebieden met een hoge talgproductie. Deze aandoening kan variëren van milde roos tot ernstigere vormen van roodheid en schilfering van de huid.

Aangenomen wordt dat seborrheisch dermatitis wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren, waaronder de overgroei van een gist genaamd Malassezia op het huidoppervlak, overmatige productie van talg (huidolie), genetische aanleg, hormonale veranderingen en omgevingsfactoren. Hoewel de exacte oorzaak niet volledig wordt begrepen, wordt aangenomen dat deze factoren bijdragen aan de ontwikkeling van de aandoening.

Symptomen van seborroïsch eczeem kunnen variëren, afhankelijk van de ernst en locatie van de getroffen gebieden. Veel voorkomende symptomen zijn roodheid, schilfering, jeuk en schilfering van de huid. Op de hoofdhuid manifesteert seborroïsche dermatitis zich vaak als roosachtige schilfers en jeuk, terwijl het op het gezicht kan verschijnen als rode vlekken met vettige schubben, vooral in de wenkbrauwen, neus en oren.

Veel voorkomende verschillende soorten seborrheische dermatitis

Seborroïsche dermatitis kan zich in verschillende vormen manifesteren en verschillende delen van het lichaam aantasten. Hoewel het onderliggende mechanisme hetzelfde blijft, kan de presentatie verschillen op basis van de locatie en de ernst van de aandoening. Hier zijn de verschillende soorten seborrheisch dermatitis:

 1. Hoofdhuid Seborrheic Dermatitis:
  • Dit type heeft vooral invloed op de hoofdhuid, wat leidt tot roosachtige schilfers, roodheid en jeuk.
  • Symptomen zijn vaak onder meer vettige of olieachtige schilfers op de hoofdhuid, samen met jeuk en irritatie.
  • Het kan zich soms voorbij de haarlijn uitstrekken tot op het voorhoofd of achter de oren.
 2. Seborrheische dermatitis in het gezicht:
  • Seborroïsche dermatitis in het gezicht komt voor op het gezicht, vooral in gebieden die rijk zijn aan talgklieren, zoals de wenkbrauwen, de zijkanten van de neus en rond de mond.
  • Symptomen zijn onder meer roodheid, vettige of schilferige plekken en jeuk.
  • Het kan lijken op andere huidaandoeningen zoals eczeem of psoriasis, maar reageert doorgaans goed op de behandeling.
 3. Seborrheische dermatitis op de romp:
  • Dit type beïnvloedt de romp van het lichaam, inclusief de borst, rug en bovenbuik.
  • Symptomen zijn onder meer rode, schilferige plekken op de huid, vaak met milde jeuk of ongemak.
  • Seborroïsche dermatitis van de romp komt mogelijk minder vaak voor dan betrokkenheid van de hoofdhuid of het gezicht, maar kan nog steeds aanzienlijk ongemak veroorzaken.
 4. Extremiteiten Seborrheic Dermatitis:
  • Seborroïsche dermatitis kan ook de ledematen aantasten, inclusief de armen en benen, hoewel dit minder vaak voorkomt.
  • Symptomen kunnen roodheid, schilfering en milde jeuk op de getroffen gebieden zijn.
  • Extremiteiten Seborrheisch dermatitis kan in verband worden gebracht met andere vormen van de aandoening of kan onafhankelijk voorkomen.
 5. Infantiele seborrheische dermatitis (wiegkap):
  • Dit type treft baby’s en treedt meestal op in de eerste paar maanden van hun leven.
  • Het presenteert zich als gele, vettige schubben op de hoofdhuid, vaak ‚wieghoed‘ genoemd.
  • Infantiele seborrheische dermatitis is meestal onschadelijk en verdwijnt meestal binnen enkele maanden vanzelf, zonder behandeling.

Hoewel seborroïsch eczeem verschillende delen van het lichaam kan aantasten, blijven de onderliggende oorzaak en behandelingsaanpak vergelijkbaar. De behandeling omvat doorgaans het gebruik van medicinale shampoos, plaatselijke corticosteroïden, antischimmelmiddelen en vochtinbrengende crèmes om de symptomen onder controle te houden en opflakkeringen te voorkomen. Als u vermoedt dat u seborroïsch eczeem heeft, is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en een persoonlijk behandelplan.

 


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


 

Oorzaken van Seborrheic Dermatitis:

Seborrheïsche dermatitis is een multifactoriële aandoening waarbij verschillende mogelijke oorzaken bijdragen aan de ontwikkeling ervan. Hoewel de exacte oorzaak niet volledig wordt begrepen, wordt aangenomen dat verschillende factoren een rol spelen bij het ontstaan en de verergering van seborrheisch eczeem. Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken en bijdragende factoren:

 1. Malassezia-gistovergroei:
  • Malassezia is een soort gist dat van nature op het huidoppervlak aanwezig is. Bij personen met seborrheisch dermatitis is er sprake van een overmatige groei van Malassezia, wat een ontstekingsreactie in de huid veroorzaakt.
  • Deze gist gedijt goed in gebieden met een hoge talgproductie (huidolie), zoals de hoofdhuid, het gezicht en het bovenste deel van de borst, wat leidt tot de karakteristieke symptomen van seborroïsch eczeem.
 2. Overmatige talgproductie::
  • Seborroïsch eczeem komt vaak voor in delen van het lichaam met een hoge talgproductie, zoals de hoofdhuid, het gezicht en het bovenlichaam.
  • Overmatige talgproductie kan een omgeving creëren die bevorderlijk is voor de groei van Malassezia-gist en bijdragen aan de ontwikkeling van seborroïsche dermatitis.
 3. Genetische aanleg:
  • Seborroïsch eczeem lijkt een genetische component te hebben, omdat het vaak in families voorkomt.
   Bepaalde genetische variaties kunnen individuen vatbaar maken voor een overdreven immuunrespons op
  • Malassezia-gist of veranderingen in de huidbarrièrefunctie, waardoor het risico op het ontwikkelen van seborrheisch eczeem toeneemt..
 4. Hormonale veranderingen::
  • Hormonale schommelingen, zoals die optreden tijdens de puberteit, zwangerschap of menstruatiecycli, kunnen de talgproductie beïnvloeden en bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van seborrheisch eczeem.
  • Hormonale onevenwichtigheden kunnen de olieklieren en de immuunrespons van de huid aantasten, waardoor mensen vatbaarder worden voor opflakkeringen van seborrheisch eczeem.
 5. Omgevingsfactoren::
  • Omgevingsfactoren, zoals koud weer, droge lucht of vochtigheid, kunnen de ernst van symptomen van seborrheic dermatitis beïnvloeden.
  • Blootstelling aan bepaalde omgevingsfactoren, zoals stress, vermoeidheid of bepaalde huidverzorgingsproducten, kan de symptomen verergeren of opflakkeringen veroorzaken bij daarvoor gevoelige personen.
 6. Immuunsysteemdisfunctie:
  • Een disfunctie van het immuunsysteem kan een rol spelen bij de pathogenese van seborroïsch eczeem.
  • Bij personen met seborroïsch eczeem kan het immuunsysteem overmatig reageren op de aanwezigheid van Malassezia-gist, wat leidt tot ontstekingen en de karakteristieke symptomen van de aandoening.

Hoewel wordt aangenomen dat deze factoren bijdragen aan de ontwikkeling van seborroïsch eczeem, kan de precieze wisselwerking tussen deze factoren en hun relatieve belang van persoon tot persoon verschillen. Bovendien kunnen andere factoren, zoals stress, voeding en medicijnen, ook de ernst en frequentie van opflakkeringen van seborroïsche dermatitis beïnvloeden.

Wat zijn de symptomen van seborrheische dermatitis?

Seborroïsche dermatitis manifesteert zich door een verscheidenheid aan symptomen, die kunnen variëren van mild tot ernstig. De specifieke symptomen die een individu ervaart, kunnen variëren, afhankelijk van het getroffen deel van het lichaam en de ernst van de aandoening. Hier zijn de meest voorkomende symptomen die gepaard gaan met seborrheisch dermatitis:

 • Roodheid: Er kunnen rode vlekken of erytheemplekken op de huid ontstaan, vooral op plekken met ontsteking of irritatie.
 • Schilfering: Op het huidoppervlak kunnen schilferige, witte of geelachtige schilfers ontstaan, die op roos lijken. Deze schubben kunnen in grootte variëren en kunnen gemakkelijk uit de getroffen gebieden worden verwijderd.
 • Jeuk: Jeuk of jeuk is een veel voorkomend symptoom van seborrheisch eczeem en kan variëren van mild tot ernstig. Jeuk kan verergeren als reactie op krabben en kan bijdragen aan verdere irritatie van de huid.
 • Brandend gevoel: Sommige personen kunnen een brandend of stekend gevoel op de huid ervaren, vooral op plaatsen met actieve ontsteking of irritatie.
 • Vettige of vette huid: Aangetaste delen van de huid kunnen er vettig of olieachtig uitzien, vooral op de hoofdhuid, het gezicht of het bovenste deel van de borst, waar de talgklieren overvloediger aanwezig zijn.
 • Erytheem: Roodheid of ontsteking van de huid kan aanwezig zijn, vooral op plaatsen waar schilfering en schilfering optreedt.
 • Korstvorming: In ernstige gevallen kunnen zich korsten of dikke, hechtende schilfers vormen op het huidoppervlak, vooral op de hoofdhuid of in gebieden met chronische ontstekingen.
 • Haaruitval: Bij seborroïsche dermatitis op de hoofdhuid kan haaruitval of dunner wordend haar optreden, vooral als de aandoening onbehandeld blijft of ernstig wordt.
 • Gevoelige huid: De aangetaste huid kan gevoeliger worden of vatbaarder worden voor irritatie, waardoor het oncomfortabel wordt om aan te raken of te manipuleren.
 • Laesies: In sommige gevallen kan seborrheische dermatitis leiden tot de ontwikkeling van kleine, verhoogde bultjes of papels op het huidoppervlak.

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van seborrheisch dermatitis in de loop van de tijd kunnen fluctueren, met perioden van exacerbatie en remissie. Bovendien kan de ernst van de symptomen van persoon tot persoon verschillen en kan deze worden beïnvloed door factoren zoals stress, omgevingsfactoren en onderliggende gezondheidsproblemen. Als u aanhoudende of ernstige symptomen van seborrheisch dermatitis ervaart, is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling.

 

KRIJG UW eczeem onder controle

Gebruik onze AI-tool om de ernst van eczeem te controleren en de voortgang van uw eczeem bij te houden.

Use our AI tool to check the severity of Eczema and keep track of your Eczema progress.

Wat is de meest effectieve behandeling voor seborroïsch eczeem?

De behandeling van seborrheisch dermatitis heeft tot doel de ontsteking te verminderen, de symptomen onder controle te houden en opflakkeringen te voorkomen. De keuze van de behandeling hangt af van de ernst van de aandoening en de getroffen delen van het lichaam. Hier zijn veel voorkomende behandelingsopties voor seborrheisch dermatitis:

 1. Medicinale shampoos:
  • Zelfzorgshampoos die actieve ingrediënten bevatten, zoals ketoconazol, seleniumsulfide, koolteer of zinkpyrithion, kunnen schilfering, jeuk en ontstekingen op de hoofdhuid helpen verminderen.
  • Deze shampoos moeten regelmatig worden gebruikt, meestal twee tot drie keer per week, en een paar minuten op de hoofdhuid laten zitten voordat ze worden afgespoeld.
 2. Topische corticosteroïden:
  • Corticosteroïdencrèmes of lotions kunnen op de aangetaste delen van de huid worden aangebracht om ontstekingen en jeuk te verminderen.
  • Corticosteroïden met een lage potentie worden vaak gebruikt voor seborroïsche dermatitis in het gezicht, terwijl corticosteroïden met een hogere potentie nodig kunnen zijn voor ernstigere of resistente gevallen.
 3. Antischimmelcrèmes of lotions:
  • Lokale antischimmelmedicijnen, zoals ketoconazolcrème of ciclopiroxolaminelotion, kunnen de groei van Malassezia-gist op de huid helpen verminderen en de symptomen verlichten.
  • Deze medicijnen worden doorgaans een- of tweemaal daags aangebracht op de aangetaste delen van de huid..
 4. Calcineurine-remmers:
  • Topische calcineurineremmers, zoals tacrolimus (Protopic) of pimecrolimus (Elidel), kunnen worden gebruikt als alternatieve behandelingen voor seborrheisch dermatitis, vooral in gevoelige gebieden zoals het gezicht.
  • Deze medicijnen werken door ontstekingen te onderdrukken en de activiteit van het immuunsysteem te verminderen.
 5. Medicinale schuimen of oplossingen:
  • Medicinale schuimen of oplossingen die corticosteroïden, antischimmelmiddelen of calcineurineremmers bevatten, kunnen effectief zijn voor de behandeling van seborroïsch eczeem op de hoofdhuid en andere harige plekken.
  • Deze formuleringen worden rechtstreeks op de aangetaste gebieden aangebracht en kunnen effectiever in de haarzakjes doordringen dan crèmes of lotions.
 6. Orale medicijnen:
  • In ernstige of wijdverspreide gevallen van seborrheisch dermatitis kunnen orale medicatie zoals orale antischimmelmiddelen (bijv. fluconazol) of systemische corticosteroïden worden voorgeschreven door een dermatoloog.
  • Orale medicatie is doorgaans gereserveerd voor gevallen die niet reageren op plaatselijke behandelingen of voor personen met significante symptomen of complicaties.
 7. Vochtinbrengende crèmes:
  • Regelmatig gebruik van vochtinbrengende crèmes kan de huid helpen kalmeren en hydrateren, waardoor schilfering en ongemak geassocieerd met seborroïsch eczeem worden verminderd.
  • Kies niet-comedogene vochtinbrengende crèmes die de poriën niet verstoppen, vooral niet voor gebruik op het gezicht.

Het is belangrijk om de aanbevelingen van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg op te volgen bij het gebruik van deze behandelingen, omdat sommige medicijnen bijwerkingen kunnen hebben of interacties kunnen hebben met andere medicijnen. Bovendien kan een langetermijnbehandeling nodig zijn om de symptomen onder controle te houden en opflakkeringen van seborrheisch eczeem te voorkomen. Als u aanhoudende of ernstige symptomen heeft, raadpleeg dan een dermatoloog voor een nauwkeurige diagnose en een persoonlijk behandelplan.

Wat zijn de natuurlijke behandelingen (huismiddeltjes) voor seborroïsch eczeem?

Natuurlijke behandelingen kunnen de symptomen van seborroïsch eczeem helpen verlichten en medische interventies aanvullen. Hoewel ze conventionele behandelingen misschien niet volledig vervangen, kunnen ze wel extra verlichting bieden en de algehele gezondheid van de huid bevorderen. Hier zijn enkele natuurlijke remedies en zelfzorgstrategieën voor het behandelen van seborroïsch eczeem:

 • Regelmatig shamponeren: Het schoonhouden van de hoofdhuid is essentieel voor het beheersen van seborroïsch eczeem. Gebruik een milde, geurvrije shampoo en was uw hoofdhuid regelmatig om overtollige olie en schilfers te verwijderen.
 • Tea Tree Oil: Tea tree olie heeft natuurlijke schimmelwerende en ontstekingsremmende eigenschappen die de symptomen van seborrheic dermatitis kunnen helpen verminderen. Verdun tea tree olie met een dragerolie (zoals kokosolie) en breng het aan op de aangetaste delen van de huid. Vermijd het gebruik van onverdunde tea tree olie rechtstreeks op de huid, omdat dit irritatie kan veroorzaken.
 • Kokosolie: Kokosolie heeft hydraterende en antimicrobiële eigenschappen die de geïrriteerde huid kunnen helpen kalmeren en ontstekingen kunnen verminderen. Breng virgin kokosolie aan op de aangetaste delen van de huid en hoofdhuid, laat het een paar uur of een nacht inwerken voordat je het afwast.
 • Appelciderazijn: Appelciderazijn heeft antimicrobiële eigenschappen en kan helpen de natuurlijke pH-balans van de huid te herstellen. Verdun appelciderazijn met water en breng het als spoeling of kompres aan op de hoofdhuid of de aangetaste delen van de huid.
 • Aloë Vera: Aloë vera-gel heeft verzachtende en ontstekingsremmende eigenschappen die de jeuk en irritatie geassocieerd met seborrheisch eczeem kunnen helpen verlichten. Breng pure aloë vera-gel aan op de aangetaste delen van de huid en laat het enkele minuten intrekken voordat u het afspoelt.
 • Omega-3-vetzuren: Omega-3-vetzuren die voorkomen in vette vis, lijnzaad en walnoten hebben ontstekingsremmende eigenschappen die de symptomen van seborrheic dermatitis kunnen helpen verminderen. Neem voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren op in uw dieet of overweeg het nemen van omega-3-supplementen.
 • Probiotica: Probiotica zijn nuttige bacteriën die kunnen helpen een gezond immuunsysteem te ondersteunen en ontstekingen die gepaard gaan met seborrheic dermatitis kunnen verminderen. Consumeer voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica, zoals yoghurt, kefir, zuurkool en kombucha, of neem probiotische supplementen.
 • Vermijd triggers: Identificeer en vermijd triggers die de symptomen van seborrheic dermatitis kunnen verergeren, zoals stress, bepaalde voedingsmiddelen, alcohol en agressieve huidverzorgingsproducten.
 • Beheers stress: Stress kan ontstekingen verergeren en opflakkeringen van seborroïsch eczeem veroorzaken. Oefen stressverminderende technieken zoals yoga, meditatie, diepe ademhalingsoefeningen en regelmatige fysieke activiteit.
 • Blootstelling aan de zon: Beperkte blootstelling aan de zon kan de symptomen van seborrheisch eczeem helpen verbeteren, omdat zonlicht ontstekingsremmende effecten op de huid kan hebben. Zorg er echter voor dat u uw huid niet overmatig blootstelt aan de zon en gebruik zonnebrandcrème om te beschermen tegen UV-schade.

Het is essentieel om een arts te raadplegen voordat u natuurlijke remedies gebruikt, vooral als u onderliggende gezondheidsproblemen heeft, zwanger bent of borstvoeding geeft. Hoewel natuurlijke behandelingen voor sommige personen verlichting kunnen bieden, zijn ze mogelijk niet voor iedereen geschikt en mogen ze medisch advies of voorgeschreven behandelingen voor seborrheisch eczeem niet vervangen.

Conclusie:

Seborrheic dermatitis is een chronische aandoening die vaak langdurig beheer vereist om de symptomen effectief onder controle te houden. Hoewel het misschien niet te genezen is, kunnen de juiste behandelings- en huidverzorgingspraktijken de opflakkeringen helpen minimaliseren en de kwaliteit van leven verbeteren voor personen die door deze aandoening worden getroffen. Als u vermoedt dat u seborroïsch eczeem heeft, raadpleeg dan een dermatoloog voor een nauwkeurige diagnose en een persoonlijk behandelplan dat is afgestemd op uw behoeften.

 


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *