Blog

Zwangerschapsacne: oorzaken, huismiddeltjes en hoe het te behandelen

Pregnancy-Acne

Zwangerschap is een periode van grote veranderingen, niet alleen emotioneel en fysiek, maar ook voor je huid. Een veelvoorkomend probleem waar veel aanstaande moeders mee te maken krijgen, is zwangerschapsacne. Deze uitgebreide gids onderzoekt de oorzaken van zwangerschapsacne, effectieve huismiddeltjes en behandelingsopties om je te helpen deze aandoening te beheersen en een gezonde huid te behouden tijdens je zwangerschap.

Wat is zwangerschapsacne?

Zwangerschapsacne verwijst naar acne die ontstaat of verergert tijdens de zwangerschap. Het kan mild tot ernstig zijn en verschijnt vaak op het gezicht, de nek, de borst en de rug. Net als gewone acne kan zwangerschapsacne rode, ontstoken puistjes, mee-eters en whiteheads veroorzaken.

Waarom ontstaat zwangerschapsacne?

De primaire oorzaak van zwangerschapsacne is een toename van hormoonspiegels, met name androgenen. Deze hormonen stimuleren de talgklieren om meer talg te produceren, een olieachtige substantie die poriën kan verstoppen en kan leiden tot acne-uitbraken. Bovendien kan de huid door de zwangerschap gevoeliger worden en reageren op omgevingsfactoren, waardoor acne-problemen verder verergeren.

De oorzaken van zwangerschapsacne identificeren

 • Hormonale veranderingen: Tijdens de zwangerschap ondergaat het lichaam aanzienlijke hormonale schommelingen, vooral in het eerste trimester. Androgenen verhogen met name de talgproductie, wat poriën kan verstoppen en tot acne kan leiden.
 • Toegenomen bloedvolume: Zwangerschap verhoogt het bloedvolume, wat kan leiden tot meer olieproductie en zweet, wat bijdraagt ​​aan verstopte poriën en acne.
 • Stress: Zwangerschap kan een stressvolle tijd zijn en het is bekend dat stress acne verergert. Stresshormonen, zoals cortisol, kunnen acne-uitbraken veroorzaken of verergeren.
 • Dieetveranderingen: Zwangere vrouwen ervaren vaak veranderingen in hun dieet en hunkering, wat van invloed kan zijn op de gezondheid van de huid. Het consumeren van voedingsmiddelen met veel suiker of zuivel kan mogelijk acne veroorzaken.
 • Gebrek aan slaap: Slaappatronen kunnen tijdens de zwangerschap worden verstoord door fysiek ongemak en angst. Gebrek aan slaap kan de gezondheid van de huid beïnvloeden, waardoor deze vatbaarder wordt voor acne.

  Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
  Download Eczemaless nu


Huismiddeltjes tegen zwangerschapsacne

 1. Zachte reiniging: Gebruik een milde, geurvrije reiniger om je gezicht twee keer per dag te wassen. Schrob niet te hard, want dit kan de huid irriteren en acne verergeren. Zoek naar reinigers die het label niet-comedogeen hebben, wat betekent dat ze de poriën niet verstoppen.
 2. Honing-kaneelmasker: Honing heeft natuurlijke antibacteriële eigenschappen en kaneel kan ontstekingen verminderen. Meng ze samen en breng ze 10-15 minuten aan als masker voordat je ze afspoelt met warm water.
 3. Appelazijn-toner: Verdun appelazijn met water (één deel azijn op drie delen water) en gebruik het als toner om de pH-waarde van de huid in evenwicht te brengen en de olieproductie te verminderen. Breng het aan met een watje en laat het een paar minuten zitten voordat je het afspoelt.
 4. Aloë vera-gel: Aloë vera heeft kalmerende en ontstekingsremmende eigenschappen die geïrriteerde huid kunnen kalmeren en acne kunnen verminderen. Breng pure aloë vera-gel rechtstreeks aan op de aangetaste plekken.
 5. Tea Tree Oil: Tea tree oil heeft antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van acne. Verdun het met een basisolie (zoals kokos- of jojoba-olie) en breng het aan op de aangetaste plekken met een wattenstaafje. Gebruik geen onverdunde tea tree oil, omdat dit irritatie kan veroorzaken.
 6. Havermoutmasker: Havermout kan ontstoken huid kalmeren en overtollige olie absorberen. Meng gemalen havermout met water tot een pasta en breng het aan als masker gedurende 10-15 minuten voordat u het afspoelt..

Medische behandelingen voor zwangerschapsacne

Voordat u met medische behandelingen begint, is het van cruciaal belang om uw zorgverlener te raadplegen om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn voor u en uw baby. Enkele behandelingen die vaak worden aanbevolen, zijn:

Topische behandelingen

 • Benzoylperoxide: In lage concentraties wordt benzoylperoxide over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap. Het helpt acne-veroorzakende bacteriën te doden en ontstekingen te verminderen.
 • Azelaïnezuur: Dit ingrediënt is veilig voor gebruik tijdens de zwangerschap en kan helpen ontstekingen en bacteriën te verminderen.
 • Glycolzuur: In lage concentraties kan glycolzuur helpen de huid te exfoliëren en verstopte poriën te voorkomen.

 

Vermijd schadelijke ingrediënten

 • Retinoïden: Deze worden vaak aangetroffen in veel acnebehandelingen, maar zijn niet veilig voor gebruik tijdens de
 • zwangerschap.Salicylzuur: Hoge concentraties moeten worden vermeden, maar lage concentraties (onder 2%) worden over het algemeen als veilig beschouwd.

Veranderingen in levensstijl om zwangerschapsacne te beheersen

 • Gebalanceerd dieet: Zorg voor een evenwichtig dieet met veel fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitten. Vermijd overmatige inname van suiker en zuivelproducten, die acne kunnen veroorzaken. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zoals zalm, walnoten en lijnzaad, kunnen helpen ontstekingen te verminderen en een gezonde huid te bevorderen.
 • Hydratatie: Drink veel water om je huid gehydrateerd te houden en gifstoffen weg te spoelen. Goed gehydrateerd blijven kan de algehele gezondheid van je huid verbeteren en de kans op puistjes verkleinen.
 • Stressbeheersing: Beoefen ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie en diepe ademhalingsoefeningen om stressniveaus te beheersen. Stress verminderen kan een positief effect hebben op je huid.
 • Slaaphygiëne: Streef naar 7-9 uur slaap per nacht om je lichaam te laten herstellen en regenereren, wat de gezondheid van je huid kan verbeteren. Stel een bedtijdroutine in om je te helpen ontspannen en beter te slapen.
 • Raak je gezicht niet aan: Probeer je gezicht niet vaak aan te raken, omdat dit oliën en bacteriën van je handen naar je gezicht kan overbrengen, wat kan leiden tot puistjes.
 • Gebruik niet-comedogene producten: Zorg ervoor dat alle huidverzorgings- en make-upproducten die u gebruikt, het label niet-comedogeen hebben, wat betekent dat ze uw poriën niet verstoppen. Dit kan helpen acne te voorkomen.

KRIJG DE CONTROLE OVER UW ECZEEM

Gebruik onze AI-tool om de ernst van uw eczeem te controleren en de voortgang van uw eczeem bij te houden.

Use our AI tool to check the severity of Eczema and keep track of your Eczema progress.

 

Effectieve oplossingen voor het behandelen van zwangerschapsacne

Zorg voor een consistente huidverzorgingsroutine

 • Zachte reiniging: Gebruik een zachte, parfumvrije reiniger om je gezicht twee keer per dag te wassen. Vermijd te hard schrobben, omdat dit de huid kan irriteren en acne kan verergeren.
 • Hydraterend: Houd je huid gehydrateerd met een niet-comedogene moisturizer. Zoek naar producten die zijn gelabeld als olievrij en geschikt voor de gevoelige huid.
 • Zonbescherming: Gebruik een breedspectrum zonnebrandcrème met ten minste SPF 30 om je huid te beschermen tegen UV-schade, die acne kan verergeren en hyperpigmentatie kan veroorzaken.

Veilige huidverzorgingsingrediënten

 • Salicylzuur (in lage concentraties): Hoewel hoge concentraties vermeden moeten worden, worden lage concentraties salicylzuur (minder dan 2%) over het algemeen als veilig beschouwd tijdens de zwangerschap en kunnen helpen poriën te ontstoppen.
 • Azelaïnezuur: Dit ingrediënt is veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap en kan helpen ontstekingen te verminderen en acne-veroorzakende bacteriën te doden.
 • Glycolzuur: In lage concentraties kan glycolic acid helpen de huid te exfoliëren en verstopte poriën te voorkomen..

Dieet aanpassingen

 • Blijf gehydrateerd: drink veel water om je huid gehydrateerd te houden en gifstoffen weg te spoelen.
 • Gebalanceerd dieet: richt je op een gebalanceerd dieet met veel fruit, groenten, volkoren granen en magere eiwitten. Vermijd overmatige inname van suiker en zuivelproducten, die acne kunnen veroorzaken.
 • Omega-3-vetzuren: neem voedingsmiddelen op die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zoals zalm, walnoten en lijnzaad, die ontstekingen kunnen helpen verminderen en een gezonde huid kunnen bevorderen.

Stress management

 • Ontspanningstechnieken: Beoefen ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie en diepe ademhalingsoefeningen om stressniveaus te beheersen.
 • Voldoende slaap: Streef naar 7-9 uur slaap per nacht om je lichaam te laten herstellen en regenereren, wat de gezondheid van je huid kan verbeteren.
 • Ondersteuningssysteem: Leun op je ondersteuningssysteem, inclusief familie, vrienden en zorgverleners, om stress en angst tijdens de zwangerschap te helpen beheersen.

Wanneer u een dermatoloog moet raadplegen

Als uw zwangerschapsacne ernstig is of niet reageert op huismiddeltjes en vrij verkrijgbare behandelingen, is het misschien tijd om een ​​dermatoloog te raadplegen. Zij kunnen veilige en effectieve behandelingen voorschrijven die zijn afgestemd op de behoeften van uw huid en uw zwangerschap.

Conclusie

Zwangerschapsacne kan een uitdagend probleem zijn, maar het begrijpen van de oorzaken en het implementeren van effectieve oplossingen kan u helpen het te beheersen en te behandelen. Het handhaven van een consistente huidverzorgingsroutine, het gebruiken van veilige huidverzorgingsingrediënten, het toepassen van huismiddeltjes, het maken van dieetaanpassingen, het beheersen van stress en het raadplegen van uw zorgverlener zijn allemaal belangrijke stappen in het aanpakken van zwangerschapsacne. Door proactieve maatregelen te nemen, kunt u een gezondere, helderdere huid krijgen en vol vertrouwen van uw zwangerschap genieten.


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *