Blog

Wat is microbioom: rol bij eczeem en de behandeling ervan

Role of microbiome in Eczema

Inhoudsopgave

Wil je weten wat microbioom is? We weten allemaal dat ons lichaam uit ontelbare cellen bestaat. Wetenschappers vermelden dat een gemiddeld menselijk lichaam ongeveer uit 37,2 biljoen cellen bestaat, een paar meer of minder, afhankelijk van de factoren zoals grootte, gewicht, leeftijd, enz. van een individu, d.w.z. 37200000000000, dat zijn teveel nullen, nietwaar?

Maar er is meer in aantallen in het menselijk lichaam dan het aantal cellen. Het zijn de micro-organismen, ja je leest het goed: het menselijk lichaam bestaat ook uit ontelbare micro-organismen en het aantal wordt geschat op drie tot tien keer zoveel als de menselijke cellen in een gemiddeld menselijk lichaam.

Wat is het menselijke microbioom?

Je kunt altijd denken aan wat het menselijke microbioom is. Microscopisch kleine levende wezens zoals bacteriën, schimmels en virussen worden micro-organismen genoemd en gemakshalve microben genoemd. Het genetische materiaal van alle microben – bacteriën, schimmels, protozoa en virussen – die op en in het menselijk lichaam leven, wordt gezamenlijk het microbioom genoemd.

Hoewel er verschillende soorten microben zijn die zich in en op het menselijk lichaam bevinden, zijn de meest bestudeerde bacteriën die enorm in aantal zijn. Daarom is het niets verkeerd om te zeggen dat we meer bacteriën zijn dan mensen.

Welke rol speelt het microbioom in het menselijk lichaam?

Ben je ooit vragen tegengekomen zoals: Wat is het menselijke microbioom? en wat zijn hun rollen in het menselijk lichaam? Laten we hieronder eens kijken:

Microben zijn aanwezig in elk deel van het lichaam, op de huid en in de neus, maar een deel ervan bevindt zich in de darmen in de dikke darm. Het microbioom speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van immuniteit en voeding. De bacteriën in het microbioom helpen bij de spijsvertering, reguleren het immuunsysteem, produceren vitamines en beschermen tegen andere bacteriën die ziekten veroorzaken. Nieuw onderzoek zegt dat het darmmicrobioom ook het centrale zenuwstelsel kan beïnvloeden, dat de hersenfunctie controleert.

Op dezelfde manier spelen microben die zich op de huid bevinden ook een cruciale rol in de gezondheid van de huid. Elke verandering in de samenstelling en functie van deze microben leidt tot veranderingen in de immuniteit die huidziekten veroorzaken, zoals eczeem of atopische dermatitis, zoals algemeen bekend is.

Huidmicrobioom en eczeem

Eczeem is een huidaandoening die wordt gekenmerkt door een rode, jeukende, ontstoken huid. Er is geen directe bekende oorzaak voor eczeem, behalve dat het wordt veroorzaakt door de combinatie van genetische en omgevingsfactoren. Maar onlangs hebben onderzoekers het ontstaan van eczeemaanvallen in verband gebracht met de activiteit van micro-organismen. Verschillende omgevingsfactoren, zoals stress, voeding en verontreinigende stoffen, beïnvloeden de microbiële samenstelling in de huid.


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


Huidmicrobiomen beïnvloeden de huidbarrière door ecologische factoren te controleren, zoals vochtigheid, temperatuur, pH en lipidengehalte. Deze veranderingen kunnen de beschadiging van de huidbarrière verergeren en gaan gepaard met afwijkingen in de functies van met de huidbarrière geassocieerde genen. Eerdere studies hebben aangetoond dat de microbe Staphylococcus aureus vatbaarheid creëert voor het ontwikkelen van atopische dermatitis en direct verband houdt met eczeemaanvallen.

Het experiment

In een experiment van Dr. Kong [1] en zijn team namen de onderzoekers monsters van de huid van pediatrische eczeempatiënten, vóór een opflakkering, tijdens de opflakkering en na een opflakkering, en analyseerden ze de bacteriën met behulp van geavanceerde technieken voor gensequencing. Als gevolg hiervan konden ze meer S. aureus zien tijdens uitbarstingen vergeleken met monsters die ervoor en erna werden genomen en bij gezonde controles. Dit bewijst duidelijk de associatie van S. aureus met eczeemaanvallen die de eczeemsymptomen verergeren.

Microbiome and Eczema

Bovendien werd ook gevonden dat de aanwezigheid van S. aureus resulteert in disfunctie van de huidbarrière, waardoor het genezingsproces bij eczeem verder wordt vertraagd.

Voor verdere verduidelijking over de rol van S. aureus in de ontwikkeling van atopische dermatitis verzamelden de onderzoekers monsters van de menselijke huid en dienden kolonies van de bacterie aan de muis toe. De huid van de muizen werd ontstoken en dik. Ze ontdekten dat S. aureus gebruik maakte van een proces dat ‚quorum sensing‘ wordt genoemd als communicatiemiddel tussen S. aureus-individuen.

De bacteriën gebruiken het om te weten wanneer ze gifstoffen en enzymen moeten vrijgeven die de huidbarrière afbreken, waardoor de bacteriën toegang krijgen tot de inwendige delen van de huid, wat opflakkeringen veroorzaakt.

Goede bacteriën versus slechte bacteriën

Hoewel het probleem door één microbe wordt veroorzaakt, werd de oplossing ook bij andere microben gevonden. Tijdens het screenen van de S. aureus-dodende stammen werd een aantal bacteriën gevonden die op de huid leven: Staphylococcus epidermis en Staphylococcus hominis.

Deze bacteriën die op de huid leven, bestrijden de gifstoffen met behulp van eiwitten die antimicrobiële peptiden worden genoemd en die de quorumdetectie verstoren. Toen de onderzoekers enkele van de ‘goede’ bacteriën kweekten en deze op de huid van muizen met eczeem aanbrachten, voorkwamen ze opflakkeringen.

Good bacteria vs Bad Bacteria

Op dezelfde manier bleek uit een ander onderzoek van Ian A Myles [2] dat een andere gram-negatieve bacterie, Roseomonas mucosa genaamd, de huidbarrièrefunctie, het immuunsysteem en de eigenschap om S aureus te doden verbeterde, wat, wanneer het op muizen werd gesproeid, verhinderde dat het eczeem ontwikkelde. .

Microben gebruiken bij de behandeling van eczeempatiënten

Een plaatselijke lotion met S. epidermis- en S. hominis-stammen om hun effecten op patiënten met atopische dermatitis te testen, werd ontwikkeld door Dr. Gallo en zijn team. Het aanbrengen van deze lotion op vrijwilligers die aan eczeem leden, gaf binnen 24 uur resultaat dat S. aureus verdween. Dezelfde lotion zonder deze microben bleef bij de patiënten ineffectief.

Voor het testen van het therapeutische effect van R-mucosa bij mensen met AD werden bij volwassenen tweemaal per week gedurende 6 weken levende stammen van R-mucosa-isolaten op het eczeem van elke deelnemer gesproeid. Er was een significante afname van huiduitslag, jeuk en de behoefte aan plaatselijke steroïden.

Er werd ook ontdekt dat, hoewel de nuttige stammen van S. epidermis en S. hominis overvloedig aanwezig zijn op de huid van gezonde mensen, ze zeldzaam zijn op de huid van patiënten met atopische dermatitis. Dit suggereert dat ze de eerste verdedigingslinie vormen tegen de ziekteverwekker die de disfunctie van de huidbarrière veroorzaakt, wat leidt tot het ontstaan van eczeem. De exacte reden waarom een menselijk lichaam er niet in slaagt deze goede bacteriën te ontwikkelen, is nog steeds onduidelijk en vereist verder onderzoek.

Conclusie

Omdat er talloze behandelingsopties en voorzorgsmaatregelen beschikbaar zijn voor de behandeling van eczeem, werken de verschillende methoden voor verschillende personen. De behandeling hangt ook af van het beheersen van triggers en de zorgroutine. De theorie van het behandelen van eczeem met microben is een interessante ontwikkeling in de behandeling van eczeem. Deze methode zal effectief zijn omdat deze rechtstreeks inwerkt op de feitelijke oorzaak van de opflakkering, d.w.z. het doden van de S. aureus-bacterie. Deze onderzoeken en experimenten zullen helpen bij het ontwikkelen van effectieve behandelingen bestaande uit Microbiome. Methoden en oplossingen om de gezonde huid te verbeteren Het microbioom zal ook een cruciale rol spelen bij het voorkomen en behandelen van atopische dermatitis

Referenties:

  • https://www.niams.nih.gov/newsroom/spotlight-on-research/role-microbiota-eczema-findings-suggest-striking-right-balance-keeps [1]
  • https://www.contemporarypediatrics.com/pediatric-dermatology/microbiome-based-therapy-eczema-horizon [2]

Video Source: https://www.youtube.com/watch?v=YB-8JEo_0bI

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *