Blog

Wat is inverse psoriasis: het zijn symptomen, oorzaken en effectieve behandelingen

Inverse-Psoriasis

Inverse psoriasis is een minder bekende vorm van psoriasis die zich manifesteert in huidplooien en vouwen, die vaak unieke uitdagingen presenteren in diagnose en management. In deze uitgebreide gids zullen we ons verdiepen in de symptomen, oorzaken en behandelingsopties voor omgekeerde psoriasis, die waardevolle inzichten bieden voor personen die worstelen met deze aandoening.

Wat is inverse psoriasis?

Omgekeerde psoriasis, ook bekend als intertrigineuze psoriasis, is een subtype van psoriasis die wordt gekenmerkt door gladde, rode, ontstoken stukjes huid die voorkomen in de huidplooien en vouwen van het lichaam. In tegenstelling tot andere vormen van psoriasis, zoals plaque psoriasis die meestal op de ellebogen, knieën en hoofdhuid verschijnt, heeft omgekeerde psoriasis de neiging gebieden zoals de oksels, lies, onder de borsten en rond de geslachtsdelen te beïnvloeden.

Hoe beïnvloeden symptomen van omgekeerde psoriasis dagelijkse activiteiten en kwaliteit van leven?

Symptomen van omgekeerde psoriasis manifesteren zich vaak als:

 • Gladde, rode vlekken: omgekeerde psoriasis presenteert meestal als gladde, rode vlekken van ontstoken huid. In tegenstelling tot de verhoogde, geschubde patches die vaak worden gezien in andere vormen van psoriasis, zijn de laesies in omgekeerde psoriasis vaak plat en kunnen ze een glanzend uiterlijk hebben.
 • Huidplooien en vouwen: getroffen gebieden komen meestal voor in huidplooien en vouwen, zoals de oksels, lies, onder de borsten en rond de geslachtsdelen. Deze regio’s bieden een ideale omgeving voor de ontwikkeling van omgekeerde psoriasis als gevolg van verhoogde wrijving en vocht.
 • Jeuk en ongemak: individuen met omgekeerde psoriasis kunnen jeuk, branden of pijn in de getroffen gebieden ervaren. Ongemak kan worden verergerd door wrijving door kleding of fysieke activiteit.
 • Vochtig uiterlijk: vanwege de vochtopbouw in huidplooien, kunnen gebieden die worden getroffen door inverse psoriasis vochtig of glanzend lijken. Dit vocht kan verder bijdragen aan huidirritatie en ongemak.
 • Gevoeligheid voor schimmelinfecties: de warme, vochtige omgeving van huidplooien maakt ze vatbaar voor schimmelinfecties. Personen met omgekeerde psoriasis kunnen meer vatbaar zijn voor het ontwikkelen van secundaire schimmelinfecties, zoals candidiasis, in getroffen gebieden.
 • Verergering door zweten: zweet kan de symptomen van omgekeerde psoriasis verergeren, wat leidt tot verhoogd jeuk en ongemak. Het beheersen van zweten door de juiste hygiëne en het vermijden van strakke kleding kan de symptomen helpen verlichten.

Het is belangrijk op te merken dat symptomen van omgekeerde psoriasis van persoon tot persoon kunnen variëren en in de loop van de tijd in ernst kunnen fluctueren. Als u vermoedt dat u inverse psoriasis heeft of aanhoudende huidsymptomen ervaart, is het raadzaam om een ​​dermatoloog of zorgverlener te raadplegen voor nauwkeurige diagnose en gepersonaliseerde behandelingsaanbevelingen.


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem -app
Download nu eczemaless


Wat zijn de oorzaken van omgekeerde psoriasis?

Inverse psoriasis is, net als andere vormen van psoriasis, een complexe huidaandoeningen met meerdere factoren die bijdragen aan het begin ervan. Hier is een verkenning van de oorzaken van omgekeerde psoriasis:

 1. Genetische aanleg: genetische factoren spelen een belangrijke rol bij het vatbaar maken van individuen om psoriasis in te voren. Onderzoek suggereert dat bepaalde genetische variaties de gevoeligheid voor psoriasis vergroten, waaronder inverse psoriasis.
 2. Immuunsysteemdisfunctie: inverse psoriasis wordt beschouwd als een auto -immuunaandoening, waarbij het immuunsysteem ten onrechte gericht is op gezonde huidcellen, wat leidt tot ontsteking en de groei van de huidcellen versnelde. Dit immuunsysteemdisfunctie is een belangrijke oorzaak van psoriasis, inclusief de omgekeerde vorm.
 3. Milieutriggers: externe factoren zoals stress, infecties (bijv. Streptokokkeninfecties), letsel aan de huid, of bepaalde medicijnen kunnen oplaprigaties veroorzaken of bestaande inverse psoriasis verergeren. Milieutriggers variëren tussen individuen en kunnen een belangrijke rol spelen bij het begin en de ernst van de aandoening.
 4. Obesitas en huidplooien: obesitas wordt geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van psoriasis, inclusief omgekeerde psoriasis. Overtollig gewicht kan leiden tot wrijving en zweten in huidplooien, waardoor een ideale omgeving ontstaat voor psoriatische laesies om zich te ontwikkelen en te verergeren. De interactie tussen obesitas en psoriasis is complex en kan ontstekingen en metabole factoren met zich meebrengen.
 5. Hormonale factoren: hormonale veranderingen, zoals die tijdens de puberteit, zwangerschap of menopauze, kunnen het begin of de ernst van psoriasis beïnvloeden, inclusief inverse psoriasis. Schommelingen in hormoonspiegels kunnen de immuunfunctie en ontstekingsreacties beïnvloeden, waardoor mogelijk psoriatische symptomen worden verergerd.
 6. Levensstijlfactoren: factoren zoals roken, overmatig alcoholgebruik, slecht dieet en sedentair gedrag kunnen bijdragen aan ontsteking en immuunregulatie, mogelijk verergerende psoriasissymptomen, inclusief die van de omgekeerde vorm.
 7. Psychologische factoren: stress, angst en depressie kunnen psoriasis symptomen verergeren door de afgifte van stresshormonen en modulatie van immuunresponsen. Het beheren van stress en het handhaven van een goede geestelijke gezondheid kan cruciaal zijn bij het effectief beheren van omgekeerde psoriasis.

Inzicht in deze verschillende oorzaken van omgekeerde psoriasis kan individuen en zorgverleners helpen bij het ontwikkelen van uitgebreide managementstrategieën die zijn afgestemd op de unieke behoeften van elk individu.

Diagnose van omgekeerde psoriasis

Het diagnosticeren van inverse psoriasis omvat meestal een grondig onderzoek van de getroffen huid door een dermatoloog of gezondheidszorgprofessional. Aangezien inverse psoriasis op andere huidaandoeningen kan lijken, zoals schimmelinfecties of intertrigo, kan een huidbiopsie worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen en andere potentiële oorzaken uit te sluiten.

 

Krijg de controle over uw eczeem

Gebruik onze AI -tool om de ernst van eczeem te controleren en uw voortgang van uw eczeem bij te houden.

Use our AI tool to check the severity of Eczema and keep track of your Eczema progress.

 

Wat zijn de behandelingsopties voor inverse psoriasis?

Behandeling voor omgekeerde psoriasis is bedoeld om ontstekingen te verminderen, symptomen te verlichten en opflakkeringen te voorkomen. Veel voorkomende behandelingsopties zijn:

Actuele behandelingen:

 • Corticosteroïden: topische corticosteroïden worden vaak voorgeschreven om ontstekingen en jeuk in getroffen gebieden te verminderen. Ze komen in verschillende sterke punten en formuleringen, afhankelijk van de ernst van de symptomen.
 • Calcineurine -remmers: tacrolimus en pimecrolimus zijn calcineurine -remmers die topisch kunnen worden toegepast om ontstekingen te verminderen en om omgekeerde psoriasis symptomen te beheren, met name in gevoelige gebieden.
 • Preparaten van koolteer: koolteerproducten kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen en schalen geassocieerd met psoriasis. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende formuleringen, waaronder crèmes, zalven en shampoos.

Fototherapie:

 • UVB -fototherapie: blootstelling aan ultraviolet B (UVB) Licht kan helpen de groei van huidcellen te vertragen en de ontsteking bij omgekeerde psoriasis -laesies te verminderen. UVB-fototherapie kan worden toegediend in het kantoor van een dermatoloog of via thuisfototherapie-apparaten onder medisch toezicht.
 • PUVA-therapie: Psoralen plus ultraviolet A (PUVA) -therapie omvat het nemen van een lichtgevoelig medicijn (psoralen) vóór blootstelling aan ultraviolet A (UVA) licht. PUVA -therapie kan effectief zijn bij het behandelen van omgekeerde psoriasis, maar het vereist zorgvuldige monitoring vanwege mogelijke bijwerkingen.

Systemische medicijnen:

 • Orale retinoïden: orale retinoïden, zoals acitretine, kunnen helpen ontstekingen te verminderen en de groei van huidcellen in omgekeerde psoriasis te vertragen. Ze zijn meestal gereserveerd voor ernstige gevallen vanwege hun potentiële bijwerkingen.
 • Methotrexaat: methotrexaat is een immunosuppressieve medicatie die kan helpen bij het beheersen van ontstekingen en het verminderen van psoriasissymptomen, inclusief die van omgekeerde psoriasis.
 • Cyclosporine: Cyclosporine is een ander immunosuppressief medicijn dat kan worden voorgeschreven voor ernstige gevallen van inverse psoriasis. Het werkt door de reactie van het immuunsysteem te onderdrukken dat leidt tot ontsteking.

Biologische therapieën:

 • TNF-alfa-remmers: biologische geneesmiddelen, zoals adalimumab, etanercept en infliximab, richten zich op specifieke moleculen in het immuunsysteem dat betrokken is bij het inflammatoire proces van psoriasis. Ze worden toegediend via injectie of infusie en kunnen zeer effectief zijn bij de behandeling van omgekeerde psoriasis.
 • IL-17 remmers: medicijnen die zich richten op interleukine-17 (IL-17), zoals secukinumab en ixekizumab, hebben werkzaamheid aangetoond bij de behandeling van omgekeerde psoriasis door het verminderen van ontstekingen en het verbeteren van de symptomen.

Levensstijl en huismiddeltjes voor inverse psoriasis

Naast medische behandelingen kunnen bepaalde levensstijlaanpassingen en huismiddeltjes helpen om inverse psoriasis symptomen te beheren, waaronder:

 • Het handhaven van de huidhygiëne: het schoonhouden en droog houden van de getroffen gebieden kan helpen bij het voorkomen van bacteriële en schimmelinfecties, die omgekeerde psoriasis kunnen verergeren.
 • Het vermijden van irriterende stoffen: het vermijden van harde zepen, parfums en andere potentiële irriterende stoffen kan helpen bij het minimaliseren van de huidirritatie en ontsteking.
 • Hydrateren: regelmatig hydrateren van de huid kan helpen de droogheid te verlichten en jeuk te verminderen geassocieerd met omgekeerde psoriasis.
 • Stressmanagement: het beheren van stress door ontspanningstechnieken, meditatie of therapie kan helpen om opflakkeringen van omgekeerde psoriasis te verminderen, omdat bekend is dat stress de symptomen verergert.

Conclusie:

Omgekeerde psoriasis kan aanzienlijke uitdagingen vormen voor individuen vanwege de locatie in huidplooien en vouwen, maar met de juiste diagnose en behandeling kunnen symptomen effectief worden beheerd. Door de symptomen, oorzaken en behandelingsopties voor omgekeerde psoriasis te begrijpen, kunnen individuen proactieve stappen ondernemen om een ​​gezondere huid en verbeterde kwaliteit van leven te bereiken.

Concluderend is inverse psoriasis een chronische huidaandoening die voortdurend beheer vereist, maar met de juiste aanpak kunnen individuen verlichting vinden van symptomen en het leiden van vervullende levens. Als u vermoedt dat u inverse psoriasis heeft of aanhoudende huidsymptomen ervaart, raadpleeg dan een dermatoloog of zorgverlener voor gepersonaliseerde evaluatie- en behandelingsaanbevelingen.


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem -app
Download nu eczemaless


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *