Blog

Voedselallergie en eczeem

Eczeem is een chronische huidaandoening die niet kan worden genezen en die moet worden beheerd. Het belangrijkste doel van de behandeling van eczeem is om opflakkeringen tot een minimum te beperken en de levenskwaliteit te verbeteren. Er zijn verschillende triggers voor eczeem, maar een van de belangrijkste is voedsel. Meestal denken mensen dat huidallergieën worden veroorzaakt door stoffen die in contact komen met de huid. Hoewel voedsel mogelijk niet in contact komt met de huid, worden sommige voedingsmiddelen beschouwd als belangrijke veroorzakers van eczeem.

Wat is eczeem Voedselallergie?

Het immuunsysteem van ons lichaam werkt op een bepaalde manier door infecties en andere stoffen te bestrijden die schadelijk kunnen zijn voor onze goede gezondheid. Voedselallergie is een reactie van het immuunsysteem van het lichaam die kort na het eten van bepaald voedsel optreedt. Het komt voor wanneer ons immuunsysteem sommige eiwitten in het voedsel of een stof in een portie voedsel ten onrechte als een gevaar identificeert, waardoor een beschermende reactie wordt geactiveerd. Wanneer iemand allergisch is voor een bepaald voedingsmiddel, kan zelfs een kleine hoeveelheid van dat voedsel dat de allergie veroorzaakt de tekenen en symptomen van de allergie veroorzaken, zoals problemen met de spijsvertering, ademhalingsproblemen, gezwollen luchtwegen, ontsteking van de huid resulterend in eczeem, enz. .

Het immuunsysteem van het lichaam houdt u gezond door infecties en andere gevaren voor een goede gezondheid te bestrijden. Een voedselallergiereactie treedt op wanneer uw immuunsysteem overmatig reageert op een voedingsmiddel of een stof in een voedingsmiddel, dit als een gevaar identificeert en een beschermende reactie uitlokt.

De stoffen die allergieën veroorzaken, worden allergenen genoemd. In dit geval is elk voedsel of de stof ervan waarvoor een persoon allergisch is, een allergeen.

Wat veroorzaakt voedselallergieën?

Laten we een voorbeeld nemen van een kind met een pinda-allergie. Wanneer dit kind een brownie met pinda’s eet, beschouwt zijn immuunsysteem het pinda-ingrediënt in het voedsel ten onrechte als schadelijk en een bedreiging voor het lichaam. Als reactie hierop zorgt zijn immuunsysteem ervoor dat cellen een antilichaam vrijgeven dat bekend staat als IgE (immunoglobuline E) om de allergieveroorzakende stof (allergeen) te neutraliseren. De volgende keer dat hetzelfde kind iets eet dat pinda’s bevat of pinda’s als ingrediënt bevat, voelen IgE-antilichamen dit als een bedreiging en geven het een signaal aan het immuunsysteem om een chemische stof genaamd histamine, evenals andere chemicaliën, in de bloedbaan vrij te geven. Deze chemicaliën veroorzaken allergische symptomen.

Zijn voedselallergie en voedselintolerantie hetzelfde?

In veel situaties raken mensen vaak in de war tussen voedselallergie en voedselintolerantie, waardoor ze tot onjuiste behandelingen komen. Voedselintolerantie heeft niets te maken met het immuunsysteem en heeft symptomen die meestal verband houden met de darmen, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming, oprispingen, dunne ontlasting en andere zoals hoofdpijn, nervositeit, enz. De belangrijkste reden voor voedselintolerantie is dat de persoon niet in staat is om te verteren. een bepaalde stof zoals lactose (het fenomeen dat lactose-intolerantie wordt genoemd). Voedselintolerantie is niet zo gevaarlijk als voedselallergie, die in sommige gevallen levensbedreigend kan zijn.

Hoewel het van persoon tot persoon afhangt wat voor soort voedselallergie hij heeft en een persoon allergisch kan zijn voor elk voedsel, is gebleken dat bijna 90% van de voedselallergie wordt veroorzaakt door de voedselcategorie Eieren, Melk, Pinda’s, Noten. , Vis, Schelpdieren, Tarwe en Soja.

Common Food Allergens

Allergieën kunnen erfelijk zijn, wat betekent dat ze via genen van ouders op hun kinderen kunnen worden overgedragen. Maar het is niet nodig dat als één of beide ouders een allergie hebben, al hun kinderen hetzelfde zullen hebben. Het vergroot alleen maar de kans en veel mensen ontwikkelen een allergie, zelfs zonder dat hun ouders die hebben.

Voedseltriggers bij eczeem

Voor mensen die aan eczeem lijden, kan een bepaald voedselproduct of meerdere voedselproducten een trigger zijn. Omdat het een van de meest voorkomende triggers is, veroorzaakt voedselallergie vaak huiduitslag en een algemeen jeukend gevoel, wat de jeukcyclus van eczeem kan veroorzaken. Iemand die aan eczeem lijdt, kan een opflakkering ervaren onmiddellijk na het nuttigen van het voedsel waarvoor hij allergisch is. Voedselallergie veroorzakend eczeem houdt ook nauw verband met de hyperpermeabiliteit van de darmen, ook wel bekend als het ‘lekkende darmsyndroom’.

Enkele veel voorkomende voedseltriggers die eczeemaanvallen veroorzaken, worden hieronder vermeld

Gluten en voedingsmiddelen die gluten bevatten

Gluten is een eiwit dat veel voorkomt in tarwe, gerst, rogge, enz. Er is aangetoond dat gluten bijdragen aan de symptomen van eczeem en fungeren als een trigger voor opflakkeringen.

Soja

Soja en zijn bekende vormen zoals tofu, sojamelk, sojayoghurt, soja-ijs, sojakaas en sojameel kunnen uw eczeem doen oplaaien, omdat het wordt beschouwd als een veel voorkomend allergeen voor mensen die aan eczeem lijden.

Suiker

Suiker en geraffineerde koolhydraten zijn van nature ontstekingsbevorderend, wat een bijdragende factor is bij eczeem. Bovendien is gebleken dat eczeem verband houdt met de aanwezigheid van slechte darmbacteriën en schimmels zoals Candida Albicans, die gedijen op suiker.

Zuivel

Of het nu gaat om voedselintolerantie of voedselallergie, de eerste voedselgroep die wordt geadviseerd om uit het dieet van een patiënt te worden geëlimineerd, zijn zuivelproducten die als ontstekingsbevorderend in het lichaam worden beschouwd. Dit komt omdat sommige zuivelproducten, zoals koemelk, grote eiwitmoleculen bevatten die moeilijk verteerbaar zijn of door het immuunsysteem als allergeen worden herkend.

Ei

Eieren als zodanig hebben geen effect op eczeem, tenzij de patiënt allergisch is voor eieren. Een ei-allergie kan een verhoogd histaminegehalte in het lichaam veroorzaken, wat leidt tot een uitbraak van eczeem.

Verwerkt voedsel

Bewerkt voedsel bevat zaken als kleurstoffen, additieven en conserveermiddelen die ontstekingsbevorderend zijn en eczeem kunnen veroorzaken. Het is schokkend triest dat 60% van de dagelijkse calorieën van Amerikanen afkomstig is van bewerkte voeding, zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift BMJ Open, uitgevoerd door de Universiteit van Sao Paulo.

Deze aparte voedingsmiddelen die als superfoods worden beschouwd, zoals avocado en brocolli, blijken ook de eczeemsymptomen te verergeren. Dit komt door de rijke bron van salicylaten en andere aminen.

Behandeling

Voedsel kan een trigger zijn voor het verergeren van eczeem door opflakkeringen te veroorzaken, maar is niet de oorzaak van eczeem. Dit betekent dat het vermijden van voedsel het eczeem waarschijnlijk niet zal genezen, maar wel zal helpen de eczeemaanvallen te verminderen. Omdat eczeem niet kan worden genezen, is het doel om de symptomen van eczeem, d.w.z. opflakkeringen, zoveel mogelijk weg te nemen en te voorkomen dat deze optreden.
De behandeling van eczeem is veelzijdig en vereist dat er meerdere dingen worden geregeld en is niet afhankelijk van welke actie dan ook.

Eliminatiedieet

Elimination Diet Protocol

Vaak adviseren dermatologen een eliminatiedieet om voedseltriggers te identificeren die eczeemaanvallen veroorzaken. De standaardprocedure is dat sommige voedingsmiddelen uit het dieet van de patiënt worden verwijderd en weer aan het dieet worden toegevoegd. Als er bijvoorbeeld opflakkeringen lijken te optreden na het consumeren van tarwe, consumeer dan een paar dagen of weken geen tarwe of andere tarweproducten. Controleer uw symptomen voor verbetering. Als uw eczeem verbetert, kunt u tarwe langzaam weer in uw dieet introduceren. Als de symptomen terugkeren, is tarwe waarschijnlijk een trigger voor eczeem voor u. Het verwijderen van deze voedingsmiddelen uit uw dieet kan een gezondere huid bevorderen.
Als u denkt dat u allergisch bent voor een bepaald voedingsmiddel, breng dit dan naar uw arts. Zij kunnen u doorverwijzen naar een allergoloog voor verder onderzoek. Het vermijden van sterk bewerkte voedingsmiddelen kan de kans op blootstelling verminderen, en er wordt aangenomen dat dit ook gunstig is voor de algehele gezondheid.

Bijhouden

Een voedingsdagboek of dagboek kan nuttig zijn om alles wat u eet en uw symptomen gedurende een bepaalde periode bij te houden. En als u een aanval krijgt, kunt u snel uw dagboek raadplegen om een bepaalde maaltijd en het voedsel dat u tijdens die maaltijd had te specificeren.

Het kan een beetje hectisch en te veel papierwerk zijn om uw dieet en symptomen bij te houden, met datum en tijd, maar het is de beste manier om het voedsel dat de boosdoener is te identificeren. Het bijhouden van gegevens is tegenwoordig heel eenvoudig met behulp van een app als EczemaLess, waarmee u niet alleen uw dieet, symptomen en opflakkeringen kunt bijhouden, maar ook uw zorgplan, huidige therapie en het effect ervan op de ernst van het eczeem binnen handbereik.

Enkele tips om te volgen

Wanneer u ander voedsel consumeert Zorg ervoor dat u de voedseletiketten zorgvuldig leest en weet wat u eet en drinkt.
Als u in restaurants dineert, zorg er dan voor dat uw ober of chef-kok zich ervan bewust is dat u het voedsel dat uw opvliegers veroorzaakt, niet kunt eten, en u moet er volledig zeker van zijn dat de maaltijd die u bestelt dit niet bevat.
Plan uw maaltijden en snacks voordat u op reis gaat of naar een evenement gaat met een koelbox vol allergeenvrij voedsel.

Het elimineren van bepaalde voedingsmiddelen en het vermijden van voedsel kan de opflakkeringen alleen maar voorkomen, maar om de symptomen onder controle te houden, moet u uw routinematige eczeembehandeling uitvoeren door vocht in te brengen, plaatselijke zalven aan te brengen, enz.

Onthoud altijd dat het elimineren van een groep voedsel- of dieetbeperkingen kan leiden tot slechte voeding bij volwassenen en ondervoeding en groeivertraging bij baby’s en kinderen. Praat met uw zorgverlener over het handhaven van een goed uitgebalanceerd dieet en houd haar op de hoogte en vraag haar goedkeuring voordat u een bepaalde verandering in uw dieet aanbrengt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *