Blog

Verschillende soorten veneuze stasisdermatitis en elke oorzaak, symptomen en behandeling

Veneuze stasisdermatitis, een veel voorkomende huidaandoening, blijft vaak onopgemerkt ondanks de aanzienlijke impact ervan op de levenskwaliteit van individuen. In dit artikel verdiepen we ons in de fijne kneepjes van dermatitis door veneuze stasis, waarbij we de verschillende typen, onderliggende oorzaken, kenmerkende symptomen en effectieve behandelmethoden onderzoeken. Het begrijpen van deze aandoening is essentieel voor vroege detectie, goed beheer en een betere gezondheid van de huid.

Wat is veneuze stasisdermatitis?

Veneuze stasisdermatitis, ook bekend als veneus eczeem of zwaartekrachteczeem, is een veel voorkomende huidaandoening die optreedt als gevolg van een slechte bloedcirculatie in de aderen van de benen. Het ontstaat doorgaans bij personen met chronische veneuze insufficiëntie, een aandoening waarbij de aderen in de benen er niet in slagen het bloed efficiënt naar het hart terug te voeren. Als gevolg hiervan verzamelt het bloed zich in de onderbenen, wat leidt tot verhoogde druk in de aderen en vloeistoflekkage naar de omliggende weefsels.

Veneuze stasisdermatitis treft voornamelijk de onderbenen en enkels, waar de symptomen zich vaak manifesteren. De aandoening wordt gekenmerkt door roodheid, zwelling (oedeem), jeuk en huidveranderingen zoals een verdikte, verharde of verkleurde huid. Na verloop van tijd kan veneuze stasisdermatitis zich ontwikkelen tot ernstiger complicaties, waaronder de ontwikkeling van open zweren die bekend staan als veneuze zweren.

Soorten veneuze stasisdermatitis:

Veneuze stasisdermatitis kan zich in verschillende typen manifesteren, elk met zijn eigen kenmerken en onderliggende oorzaken. Hier zijn de belangrijkste soorten veneuze stasisdermatitis:

 1. Primaire veneuze stasisdermatitis:
  • Oorzaak: Primaire veneuze insufficiëntie als gevolg van slecht functionerende aderkleppen, wat leidt tot een slechte bloedsomloop en bloedophoping in de onderbenen.
  • Kenmerken: Ontwikkelt zich doorgaans als gevolg van intrinsieke afwijkingen van het veneuze systeem, zoals klepinsufficiëntie of veneuze hypertensie.
  • Symptomen: Roodheid, zwelling (oedeem), jeuk, pijn en huidveranderingen zoals een verdikte, verkleurde of verharde huid.
  • Behandeling: compressietherapie (compressiekousen), verhoging van de benen, vochtinbrengende crèmes en veranderingen in levensstijl (oefeningen, gewichtsbeheersing).
 2. Secundaire veneuze stasisdermatitis:
  • Oorzaak: Ontwikkelt secundair aan andere veneuze aandoeningen of aandoeningen die de bloedstroom belemmeren, zoals diepe veneuze trombose (DVT) of veneuze obstructie.
  • Kenmerken: Komt voor als gevolg van onderliggende veneuze pathologie en niet als gevolg van intrinsieke aderafwijkingen.
  • Symptomen: Vergelijkbaar met primaire veneuze stasisdermatitis, waaronder roodheid, zwelling, jeuk, pijn en huidveranderingen.
  • Behandeling: Aanpak van onderliggende veneuze aandoeningen (anticoagulantia voor DVT), compressietherapie, elevatie, vochtinbrengende crèmes en wondverzorging als zich zweren ontwikkelen.

 


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


Deze soorten veneuze stasisdermatitis delen gemeenschappelijke symptomen en behandelmethoden, maar verschillen in hun onderliggende oorzaken. Een juiste diagnose door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, vaak een dermatoloog of vasculair specialist, is essentieel voor het bepalen van het type veneuze stasisdermatitis en het ontwikkelen van een passend behandelplan dat is afgestemd op de behoeften van het individu. Vroegtijdige interventie en voortdurende behandeling kunnen de symptomen helpen verlichten, complicaties voorkomen en de algehele kwaliteit van leven verbeteren voor personen met veneuze stasisdermatitis.

Symptomen van veneuze stasisdermatitis:

De symptomen van veneuze stasisdermatitis kunnen variëren in ernst en presentatie, maar omvatten vaak:

 1. Roodheid (erytheem): De aangetaste huid kan er rood of ontstoken uitzien, vooral rond de enkels en onderbenen. De roodheid kan diffuus of vlekkerig zijn.
 2. Zwelling (oedeem): Oedeem of zwelling treedt op als gevolg van vochtophoping in de weefsels. Deze zwelling is vaak het meest prominent rond de enkels en kan zich uitstrekken tot aan de onderbenen.
 3. Jeuk (pruritus): Veel mensen met veneuze stasisdermatitis ervaren jeuk of irritatie van de aangetaste huid. De jeuk kan variëren van mild tot ernstig en kan verergeren bij langdurig staan of zitten.
 4. Pijn of ongemak: Sommige mensen met veneuze stasisdermatitis kunnen pijn of een pijnlijk gevoel in de benen ervaren, vooral na langdurig staan of aan het eind van de dag. Deze pijn kan dof of kloppend van aard zijn.
 5. Huidveranderingen: Na verloop van tijd kan de huid die wordt aangetast door veneuze stasisdermatitis verschillende veranderingen ondergaan, waaronder:
  • Verdikking (Lichenificatie): De huid kan dikker of leerachtiger van structuur worden.
  • Verharding (verharding): Verharding van de huid kan optreden, vooral in gevorderde gevallen.
  • Verkleuring: De huid kan hyperpigmentatie (donker worden) of hemosiderinekleuring (bruine verkleuring) ontwikkelen als gevolg van het lekken van rode bloedcellen en ijzerafzettingen.
  • Zweren: In ernstige gevallen kan veneuze stasisdermatitis leiden tot de ontwikkeling van open zweren die bekend staan als veneuze zweren. Deze zweren komen meestal voor op de onderbenen, vlakbij de enkels, en genezen mogelijk langzaam.
 6. Gevoeligheid van de huid: De aangetaste huid kan gevoelig zijn bij aanraking en kan gevoelig of pijnlijk aanvoelen, vooral als er zweren aanwezig zijn.

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van veneuze stasisdermatitis van persoon tot persoon kunnen variëren en afhankelijk kunnen zijn van factoren zoals de ernst van de aandoening en de aanwezigheid van andere onderliggende gezondheidsproblemen. Personen die symptomen van veneuze stasisdermatitis ervaren, moeten een professionele zorgverlener, zoals een dermatoloog of vasculaire specialist, laten onderzoeken voor een juiste diagnose en behandeling. Vroegtijdige interventie kan de symptomen helpen verlichten, complicaties voorkomen en de algehele kwaliteit van leven verbeteren.

 

KRIJG UW eczeem onder controle

Gebruik onze AI-tool om de ernst van eczeem te controleren en de voortgang van uw eczeem bij te houden.

Use our AI tool to check the severity of Eczema and keep track of your Eczema progress.

Behandelingsopties voor veneuze stasisdermatitis:

Behandelingsopties voor veneuze stasisdermatitis zijn gericht op het verlichten van de symptomen, het verbeteren van de bloedsomloop, het voorkomen van complicaties en het bevorderen van de algehele gezondheid van de huid. Hier zijn enkele veel voorkomende behandelmethoden:

 1. Compressietherapie:
  • Compressietherapie is een hoeksteen van de behandeling van veneuze stasisdermatitis. Het omvat het dragen van compressiekousen of bandages om externe druk op de benen uit te oefenen, wat de bloedstroom helpt verbeteren, zwelling (oedeem) vermindert en vochtophoping in de weefsels voorkomt. Compressiekleding moet op de juiste manier worden aangebracht en consequent worden gedragen, zoals voorgeschreven door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.
 2. Verhoging van de benen:
  • Door de benen waar mogelijk boven het hart te houden, kan de zwelling worden verminderd en de bloedsomloop worden verbeterd. Personen met veneuze stasisdermatitis moeten ernaar streven hun benen meerdere keren per dag omhoog te brengen, vooral tijdens perioden van langdurig zitten of staan.
 3. vochtinbrengende crèmes:
  • Regelmatig gebruik van vochtinbrengende crèmes of verzachtende middelen kan de huid helpen hydrateren en uitdroging en kloven voorkomen, wat veel voorkomende symptomen zijn van veneuze stasisdermatitis. Vochtinbrengende crèmes moeten royaal op de aangetaste plekken worden aangebracht na het baden of indien nodig gedurende de dag.
 4. Levensstijlaanpassingen:
  • Veranderingen in levensstijl, zoals het handhaven van een gezond gewicht, regelmatige lichaamsbeweging, het vermijden van langdurige perioden van staan of zitten en het beoefenen van goede huidhygiëne, kunnen de bloedsomloop helpen verbeteren en het risico op complicaties die gepaard gaan met veneuze stasisdermatitis verminderen.
 5. Wondverzorging:
  • Als zich veneuze zweren ontwikkelen als complicatie van veneuze stasisdermatitis, is goede wondverzorging essentieel. Dit kan bestaan uit het reinigen van de zweren met milde zeep en water, het aanbrengen van medicinale verbanden of zalven zoals voorgeschreven door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, en het bedekt houden van de zweren met een schoon verband om de genezing te bevorderen en infectie te voorkomen.
 6. Medische interventies:
  • In ernstige gevallen of wanneer conservatieve maatregelen niet effectief zijn, kunnen medische interventies noodzakelijk zijn. Deze kunnen procedures omvatten zoals sclerotherapie, ablatie van aderen of chirurgische ingrepen om onderliggende veneuze problemen aan te pakken en de bloedsomloop te verbeteren.
 7. Medicijnen:
  • In sommige gevallen kunnen medicijnen zoals lokale corticosteroïden of orale antibiotica worden voorgeschreven om ontstekingen te verminderen, jeuk te verlichten of infectie te voorkomen, vooral als er veneuze zweren aanwezig zijn.

Het is essentieel voor mensen met veneuze stasisdermatitis om nauw samen te werken met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, zoals een dermatoloog of vasculair specialist, om een persoonlijk behandelplan te ontwikkelen dat is afgestemd op hun specifieke behoeften en omstandigheden. Door de aanbevolen behandelingsstrategieën te volgen en de nodige aanpassingen aan de levensstijl aan te brengen, kunnen individuen hun symptomen effectief beheersen en hun algehele kwaliteit van leven verbeteren.

Wat zijn de risicofactoren voor veneuze stasisdermatitis?

Verschillende factoren kunnen het risico op het ontwikkelen van veneuze stasisdermatitis vergroten. Deze risicofactoren dragen bij aan de onderliggende veneuze insufficiëntie en verminderde circulatie in de benen, die centraal staan in de ontwikkeling van de aandoening. Veel voorkomende risicofactoren voor veneuze stasisdermatitis zijn onder meer:

 1. Chronische veneuze insufficiëntie (CVI):
  • Chronische veneuze insufficiëntie is een primaire risicofactor voor dermatitis door veneuze stasis. Het treedt op wanneer de kleppen in de beenaders niet goed functioneren, wat leidt tot een inefficiënte bloedstroom terug naar het hart en een ophoping van bloed in de onderbenen.
 2. Spataderen:
  • Spataderen zijn vergrote, verdraaide aderen die vaak in de benen voorkomen en de normale doorbloeding kunnen verstoren. Ze worden vaak geassocieerd met veneuze insufficiëntie en kunnen het risico op het ontwikkelen van veneuze stasisdermatitis vergroten.
 3. Obesitas:
  • Overgewicht zorgt voor extra druk op de aderen in de benen, wat leidt tot een verminderde bloedsomloop en een verhoogd risico op veneuze insufficiëntie. Obesitas is een belangrijke risicofactor voor veneuze stasisdermatitis.
 4. Zwangerschap:
  • Zwangerschap verhoogt het bloedvolume in het lichaam en zorgt voor extra druk op de aderen, vooral in het onderlichaam. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen ook de aderfunctie beïnvloeden, waardoor het risico op veneuze insufficiëntie en veneuze stasisdermatitis toeneemt.
 5. Geschiedenis van diepe veneuze trombose (DVT):
  • Diepe veneuze trombose is een bloedstolsel dat zich in een diepe ader vormt, meestal in de benen. Een voorgeschiedenis van DVT kan de aderkleppen beschadigen en de bloedsomloop belemmeren, waardoor het risico op het ontwikkelen van veneuze stasisdermatitis toeneemt.
 6. Langdurig staan of zitten:
  • Activiteiten waarbij u langdurig moet staan of zitten, kan leiden tot een verminderde bloedsomloop in de benen en het risico op veneuze stasisdermatitis vergroten. Beroepen waarbij u lange uren moet staan of zitten, kunnen veneuze insufficiëntie verergeren.
 7. Veroudering:
  • Naarmate mensen ouder worden, kunnen de aderen in hun benen verzwakken en hun elasticiteit verliezen, wat leidt tot een verminderde klepfunctie en een verminderde bloedsomloop. Veroudering is een veel voorkomende risicofactor voor dermatitis door veneuze stasis, waarbij de aandoening vaak voorkomt bij oudere volwassenen.
 8. Eerder beentrauma of operatie:
  • Eerdere verwondingen aan de benen of operaties waarbij de aderen betrokken zijn, kunnen de aderkleppen beschadigen en de bloedsomloop belemmeren, waardoor het risico op veneuze stasisdermatitis toeneemt.
 9. Familiegeschiedenis:
  • Er kan een genetische component zijn voor veneuze insufficiëntie en veneuze stasisdermatitis, waarbij een familiegeschiedenis van de aandoening het risico voor een individu verhoogt.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel deze risicofactoren de kans op het ontwikkelen van veneuze stasisdermatitis kunnen vergroten, niet iedereen met deze risicofactoren de aandoening zal ontwikkelen. Bovendien kunnen andere factoren, zoals levensstijlkeuzes en onderliggende gezondheidsproblemen, ook bijdragen aan het risico van een individu. Vroegtijdige identificatie van risicofactoren en passend beheer kunnen de kans op het ontwikkelen van veneuze stasisdermatitis en de daarmee samenhangende complicaties helpen verminderen.

Conclusie:

Veneuze stasisdermatitis is een chronische aandoening die een uitgebreide behandeling vereist om de symptomen te verlichten, complicaties te voorkomen en de algehele kwaliteit van leven te verbeteren. Door de verschillende soorten, oorzaken, symptomen en behandelingsopties te begrijpen, kunnen individuen proactieve stappen ondernemen om deze aandoening effectief te beheersen en de komende jaren een gezonde huid en benen te behouden. Het raadplegen van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, met name een dermatoloog of vasculaire specialist, is van cruciaal belang voor een gepersonaliseerde diagnose en behandelplanning die is afgestemd op de individuele behoeften.

 


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *