Blog

Stressmanagementtechnieken om eczeem onder controle te houden

Eczema and Stress

Inhoudsopgave

  • Eczeem en stress
  • Eczeem door stress
  • Belangrijkste oorzaken van stress
  • Behandeling van stress-eczeem
  • Conclusie

Eczeem en stress

Eczeem en stress zijn nauw met elkaar verbonden. Eczeem is een chronische huidaandoening, hoewel deze veel voorkomt bij kinderen, maar mensen van alle leeftijden treft. Het is ook bekend als atopische dermatitis en is een veelzijdige huidziekte die optreedt als gevolg van een of een combinatie van verschillende factoren, zoals menselijke genen, het weer, omgevingsfactoren, enz. Triggers spelen de rol van een boosdoener bij het verergeren van het eczeem. symptomen die opflakkeringen veroorzaken.

Een van de factoren die niet van buitenaf en ook niet van genen afkomstig is, maar die eczeem verergert, is stress. Emotionele stress, angst, neerslachtig humeur, depressie, paniek, enz. kunnen onder het dak van stress worden geplaatst, wat niet alleen de persoon mentaal beïnvloedt, maar ook fysiek de eczeemsymptomen verergert.

Mensen die aan eczeem lijden, kunnen merken dat hun opflakkeringen beginnen of verergeren naarmate de stress toeneemt. Daarom verslechtert de toestand van mensen, zelfs als alle triggers goed worden beheerd en onder controle zijn, en dat is te wijten aan stress. Je moet stress niet uitsluiten of er lichtvaardig mee omgaan als je met eczeem omgaat. Daarom kunnen eczeem en stress het eczeem verergeren.

Eczeem door stress

Eczeem als gevolg van stress komt bij veel mensen voor. Een van de belangrijkste redenen voor het ontstaan van eczeem is een disfunctie van de huidbarrière. Stress verslechtert de immuniteit verder en tast de huidbarrière aan bij mensen die al aan eczeem lijden. Wanneer een persoon gespannen is, probeert het lichaam de huid te beschermen door de ontsteking daar te stimuleren en deze boost verergert de toestand bij eczeempatiënten.

Dit gebeurt omdat mensen met eczeem een verhoogde reactie op stress hebben, net als op andere factoren. Deze verhoogde respons resulteert in de afgifte van een grote hoeveelheid cortisol, een stresshormoon dat bekend staat om zijn vecht-vluchtreactie.

Hoewel het een reactie van het lichaam is om ons te helpen de stressvolle situatie het hoofd te bieden, onderdrukt te veel cortisol het immuunsysteem en veroorzaakt het een ontstekingsreactie in de huid. En zoals bekend zijn mensen met eczeem bijzonder gevoelig voor deze ontstekingsreactie.

Eczema due to Stress

 

Omdat stress de huidbarrièrefunctie belemmert, leidt dit tot meer vochtverlies en een verhoogde vatbaarheid voor eczeeminfecties. Het vermindert verder de natuurlijke afweer van de huid om ziektekiemen en het vermogen om vocht vast te houden onder controle te houden.


Volg en beheer uw uitbarstingen als gevolg van stress met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


 

Belangrijkste oorzaken van stress

Laten we, voordat we op zoek gaan naar de oplossing, eens kijken naar de meest voorkomende en belangrijkste reden voor stress in het menselijk leven

what causes stress

 

Belangrijkste oorzaken van stress bij volwassenen

· Werkdruk of baanverlies: Te hoge werkdruk bij het voltooien van taken en het voltooien van taken op kantoor. De angst voor baanverlies is een van de meest voorkomende oorzaken van stress bij volwassenen die een baan hebben, en de werkloosheid zelf is een deprimerende situatie.

· Rouw: het verlies van een dierbare zorgt ervoor dat mensen depressief worden

· Relatie-uitdagingen: de ups en downs in verschillende soorten relaties.

· Geldzorgen: Financiële onzekerheid creëert angst en stressvolle omstandigheden, vooral voor een gezin.

Belangrijkste oorzaken van stress bij kinderen

· Sociale druk, b.v. pesten: Een gevoel van minderwaardigheidscomplex en de voortdurende angst om gepest te worden leiden tot paniek en stress

· Studeren voor examens: Belangrijke oorzaak van stress bij studenten

· Echtscheiding van ouders: Een andere belangrijke oorzaak van stress bij kinderen zijn ruzies tussen hun ouders of echtscheidingen.

Behandeling van stress-eczeem

Behandeling van stresseczeem is essentieel voor mensen die lijden aan eczeem. Studies hebben aangetoond dat mensen die lijden aan eczeem, die bemiddelingstechnieken hebben geprobeerd of psychologische therapie hebben gekregen naast hun reguliere medische zorg, aanzienlijk grotere verbeteringen in hun huidconditie hebben dan degenen die net standaard medische zorg of huidverzorgingseducatie hebben gekregen. Met behulp van een eczeembehandeling onder stress kan men eczeem effectief behandelen.

Enkele van de technieken zijn onder meer:

How to get rid of Stress in Eczema

Meditatie

Er zijn verschillende technieken en methoden van meditatie, van diep ademhalen, yoga, of gewoon in afzondering liggen of zitten om te ontspannen. Kies degene die bij u past en oefen deze regelmatig. Verschillende technieken kunnen geschikt zijn voor verschillende mensen, breng gewoon tijd alleen voor jezelf door. Zorg ervoor dat u tijd besteedt aan uw schema en consistent bent.

Oefen Mindfulness

Mindfulness kan worden gedefinieerd als een toestand van opzettelijke, niet-oordelende focus op het huidige moment. Het heeft vier kernelementen, namelijk bewustzijn, focus, acceptatie en observatie. Het is iets dat je overal thuis of onderweg kunt oefenen terwijl je eet enz. Houd gewoon de kernelementen in gedachten.

Voor b.v. Mindful eten houdt in dat je heel langzaam en bewust eet, terwijl je aandacht besteedt aan de sensaties van het vasthouden, ruiken, proeven, kauwen en doorslikken ervan.

Je kunt elke mindfulness-techniek proberen, waaronder Mindful eten, Mindful ademen, Body Scan, Mindful Movement, Liefdevolle meditatie, enz.

Mindfulness kan stressreacties verminderen en helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het verlagen van de bloeddruk.

Geluid slaap

Gebrek aan slaap is een belangrijke factor die de geestelijke gezondheid van een individu verstoort. Vaak is een goede slaap het enige wat je nodig hebt. Een goede nachtrust kan helpen de stress te verminderen, waardoor de geest ruimte en tijd krijgt om te ontspannen. Als het de jeuk van het eczeem is waardoor je niet kunt slapen, probeer dan een antihistaminicum te gebruiken voordat je naar bed gaat (vraag voor een dergelijke situatie advies aan je arts). Maak uw slaapomgeving comfortabel wat betreft bed, kamertemperatuur en luchtvochtigheid, zodat u goed kunt slapen.

Eczeem groepen

De meeste mensen met eczeem voelen zich eenzaam en vervreemd van de samenleving. Het is normaal dat u zich voor de aandoening schaamt, maar het ligt ook in de menselijke natuur om vriendschap te sluiten met soortgelijke mensen. In dit geval zullen mensen die aan dezelfde aandoening lijden geen enkele barrière tussen hen hebben, omdat ze er allebei aan lijden. Er zijn verschillende eczeemsteungroepen over de hele wereld op internet en sociale media waar men lid kan zijn, hun problemen kan delen en oplossingen kan bieden vanuit persoonlijke ervaring. Deze groepen voeren zelfs verschillende programma’s uit voor de mensen. Deelnemen aan zo’n groep kan het vertrouwen vergroten in het verminderen van de depressie, waarom dit mij overkomt?

Doe mee aan vrijetijdsactiviteiten

Het is een van de beste manieren om stress op afstand te houden – probeer wat te sporten of doe een sport die u leuk vindt (vermijd zweten of ga douchen zodra u thuiskomt). U kunt ook deelnemen aan activiteiten waar u van houdt of die u leuk vindt je ontspant zoals het lezen van een boek, het kijken naar een toneelstuk, het bezoeken van je dierbaren, enz.

Bezoek arts

Als de zaken niet gaan zoals u had gepland, kunt u altijd de hulp van uw arts inroepen. Er bestaat ook psychologische therapie, gewoonte-omkeringtechniek (het omkeren van de gewoonte van krabben) en psychotherapie (ook bekend als ‚praattherapie‘), waarvoor uw arts u kan adviseren. De toevoeging van psychologische behandeling vermindert ook het aantal benodigde lokale steroïden.

Conclusie

Mensen met eczeem ervaren het optreden van eczeemaanvallen die verergeren bij verhoogde stress. Eczeem zelf kan ook tot meer stress leiden, omdat het jeukend en ongemakkelijk kan zijn voor patiënten, wat uiteindelijk zal resulteren in meer ontstekingen en opflakkeringen, wat leidt tot een vicieuze cirkel. Dit komt omdat het stresshormoon, dat de huidbarrière belemmert, de ontsteking verhoogt en een eczeemaanval veroorzaakt.

Het beheersen van stress is een essentieel onderdeel van de behandeling van eczeem, omdat sommige technieken voor stressbeheersing niet alleen helpen bij het voorkomen van eczeemaanvallen, maar ook het immuunsysteem en de algehele gezondheid van de huid versterken. Stressbeheersing in combinatie met de routinematige behandeling heeft een grotere respons laten zien bij het verminderen van de eczeemsymptomen dan die zonder stressbeheersing.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *