Blog

Psoriasissymptomen, typen, oorzaken, diagnose en behandeling

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die de huid aantast en rode, schilferige plekken en ongemak veroorzaakt voor miljoenen mensen over de hele wereld. Het begrijpen van de symptomen van psoriasis is cruciaal voor vroege detectie en effectief beheer van de aandoening. In deze gids onderzoeken we de veel voorkomende symptomen, typen, oorzaken, diagnose en behandelingsopties voor psoriasis.

Veel voorkomende symptomen van psoriasis:

 1. Rode, verhoogde plekken: Een van de kenmerkende symptomen van psoriasis is de aanwezigheid van rode, verhoogde plekken op de huid, vaak bedekt met zilverwitte schubben. Deze plekken, bekend als plaques, kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar worden vaak aangetroffen op de hoofdhuid, ellebogen, knieën en onderrug.
 2. Jeuk en ongemak: Psoriasisplaques kunnen jeuken, gevoelig of pijnlijk zijn en ongemak en irritatie veroorzaken bij de getroffen personen. Het krabben van de getroffen gebieden kan de symptomen verergeren en leiden tot huidbeschadiging of infectie.
 3. Verdikte nagels of putjes: In sommige gevallen kan psoriasis de nagels aantasten en veranderingen veroorzaken zoals verdikking, putjes (kleine deukjes of depressies) of het loskomen van de nagel van het nagelbed. Nagelpsoriasis kan pijnlijk zijn en kan het uiterlijk en de functie van de nagels beïnvloeden.
 4. Gewrichtspijn en zwelling: Psoriasis wordt geassocieerd met een type artritis dat psoriatische artritis wordt genoemd en dat gewrichtspijn, stijfheid en zwelling kan veroorzaken, vooral in de vingers, tenen, polsen, enkels en onderrug. Arthritis psoriatica kan zich ontwikkelen bij personen met psoriasis, wat tot extra complicaties kan leiden.
 5. Hoofdhuidpsoriasis: Psoriasis kan ook de hoofdhuid aantasten, waardoor rode, schilferige plekken en een schilferende huid ontstaan. Psoriasis op de hoofdhuid kan worden aangezien voor roos, maar is doorgaans hardnekkiger en moeilijker te behandelen.

Wat zijn de soorten psoriasis?

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die miljoenen mensen wereldwijd treft en wordt gekenmerkt door de snelle groei van huidcellen, wat resulteert in rode, schilferige plekken en ongemak. Hoewel plaque psoriasis de meest voorkomende vorm is, bestaan er verschillende andere vormen van psoriasis, elk met zijn unieke kenmerken en symptomen. Het begrijpen van de verschillende soorten psoriasis is cruciaal voor een nauwkeurige diagnose en effectief beheer. In dit artikel zullen we de verschillende soorten psoriasis, hun symptomen en behandelmethoden onderzoeken.

1. Plaque Psoriasis: Plaque psoriasis, ook bekend als psoriasis vulgaris, is de meest voorkomende vorm van psoriasis en vertegenwoordigt ongeveer 80% van de gevallen. Het presenteert zich als verhoogde, rode plekken op de huid bedekt met zilverwitte schubben, bekend als plaques. Deze plaques kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar treffen meestal de hoofdhuid, ellebogen, knieën en onderrug. Plaque psoriasis kan jeuken en ongemakkelijk zijn, en krabben aan de getroffen gebieden kan bloedingen of irritatie veroorzaken.

2. Guttate Psoriasis: Guttate psoriasis wordt gekenmerkt door kleine, rode vlekken of laesies verspreid over het lichaam, die lijken op druppeltjes of tranen. Dit type psoriasis ontstaat vaak plotseling, vooral bij kinderen en jonge volwassenen, en wordt vaak veroorzaakt door bacteriële infecties zoals keelinfecties door streptokokken. Guttate psoriasis kan vanzelf verdwijnen of zich in de loop van de tijd ontwikkelen tot andere vormen van psoriasis.

3. Inverse psoriasis: Inverse psoriasis beïnvloedt huidplooien en wrijvingsgebieden, zoals de oksels, liezen, onder de borsten en rond de geslachtsorganen. In tegenstelling tot plaque psoriasis, die zich manifesteert als verheven plaques, ziet inverse psoriasis eruit als gladde, rode plekken op de geïrriteerde huid. Het kan verergeren door zweten en wrijving en kan ongemak of pijn veroorzaken vanwege de ligging in gevoelige gebieden.

4. Pustulaire psoriasis: Pustulaire psoriasis wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van met pus gevulde blaren omgeven door een rode, ontstoken huid. Deze blaren, bekend als puisten, kunnen gelokaliseerd of wijdverspreid zijn en kunnen op de handen, voeten of andere delen van het lichaam verschijnen. Pustuleuze psoriasis kan pijnlijk zijn en gepaard gaan met koorts, koude rillingen of andere systemische symptomen. Er zijn verschillende subtypes van pustuleuze psoriasis, waaronder gegeneraliseerde pustuleuze psoriasis en palmoplantaire pustulosis.

5. Erythrodermische psoriasis: Erythrodermische psoriasis is de minst voorkomende maar meest ernstige vorm van psoriasis, gekenmerkt door wijdverspreide roodheid, schilfering en ontsteking van de huid. Het kan het hele lichaamsoppervlak bedekken en kan gepaard gaan met intense jeuk, branderig gevoel of pijn. Erytrodermische psoriasis is een medisch noodgeval en vereist onmiddellijke medische aandacht vanwege het risico op complicaties zoals uitdroging, infectie en veranderingen in de lichaamstemperatuur.

6. Nagelpsoriasis: Nagelpsoriasis beïnvloedt de nagels en veroorzaakt veranderingen in hun uiterlijk en textuur. Veel voorkomende symptomen zijn putjes (kleine deukjes of depressies), verkleuring, verdikking, afbrokkeling of scheiding van de nagel van het nagelbed. Nagelpsoriasis kan pijnlijk zijn en het uiterlijk en de functie van de nagels beïnvloeden, wat kan leiden tot problemen bij de dagelijkse activiteiten.

Behandelingsbenaderingen: De behandeling van psoriasis varieert afhankelijk van het type, de ernst en de individuele kenmerken van de aandoening. Het kan plaatselijke behandelingen omvatten zoals corticosteroïden, vitamine D-analogen en retinoïden, fototherapie (lichttherapie), systemische medicijnen zoals methotrexaat of biologische middelen, en veranderingen in levensstijl. Bovendien kunnen gerichte therapieën en alternatieve behandelingen worden gebruikt om specifieke symptomen of complicaties die verband houden met psoriasis te beheersen.

Psoriasis is een complexe en veelzijdige aandoening met verschillende typen en verschijningsvormen. Door de verschillende soorten psoriasis en hun unieke kenmerken te begrijpen, kunnen individuen de symptomen beter herkennen, passende medische zorg zoeken en gepersonaliseerde behandelplannen ontwikkelen met hun zorgverleners. Als u of een dierbare symptomen van psoriasis ervaart, raadpleeg dan een dermatoloog of zorgverlener voor een nauwkeurige diagnose en een uitgebreide behandelaanpak die is afgestemd op uw behoeften.

Oorzaken en triggers van psoriasis:

De exacte oorzaak van psoriasis is nog niet volledig bekend, maar er wordt aangenomen dat er sprake is van een combinatie van genetische, immuun- en omgevingsfactoren. Veel voorkomende triggers voor opflakkeringen van psoriasis zijn onder meer:

 1. Stress: Emotionele stress of trauma kan bij sommige personen de symptomen van psoriasis verergeren of opflakkeringen veroorzaken.
 2. Infecties: Bacteriële of virale infecties, met name streptokokkeninfecties, kunnen psoriasis guttata veroorzaken of bestaande psoriasissymptomen verergeren.
 3. Huidletsel: Trauma of letsel aan de huid, zoals snijwonden, brandwonden of insectenbeten, kan de ontwikkeling van psoriasislaesies veroorzaken (bekend als het Koebner-fenomeen).
 4. Bepaalde medicijnen: Sommige medicijnen, waaronder bètablokkers, lithium, antimalariamiddelen en corticosteroïden, kunnen de symptomen van psoriasis bij gevoelige personen verergeren of veroorzaken.
 5. Roken en alcohol: Roken en overmatig alcoholgebruik zijn in verband gebracht met een verhoogd risico op het ontwikkelen van psoriasis en kunnen bestaande symptomen verergeren.

 


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


Welk deel van mijn lichaam zal psoriasis beïnvloeden?

Psoriasis kan verschillende delen van het lichaam aantasten, waaronder:

 1. Huid: De meest voorkomende plaats van psoriasis is de huid. Psoriasislaesies, bekend als plaques, kunnen op elk deel van het lichaam voorkomen, maar ontwikkelen zich vaak op de ellebogen, knieën, hoofdhuid, onderrug en billen. Andere vaak getroffen gebieden zijn de handpalmen, voetzolen, nagels en gezicht.
 2. Hoofdhuid: Psoriasis op de hoofdhuid komt vaak voor en kan rode, schilferige plekken en schilferende huid op de hoofdhuid veroorzaken. Het kan zich voorbij de haarlijn uitstrekken tot op het voorhoofd, de nek en de oren.
 3. Nagels: Psoriasis kan de nagels aantasten en veranderingen in hun uiterlijk en textuur veroorzaken. Symptomen kunnen zijn: putjes (kleine deukjes of depressies), verkleuring, verdikking, afbrokkeling of scheiding van de nagel van het nagelbed.
 4. Gewrichten: Psoriasis wordt geassocieerd met een type artritis genaamd artritis psoriatica, dat de gewrichten aantast. Artritis psoriatica kan gewrichtspijn, stijfheid en zwelling veroorzaken, vooral in de vingers, tenen, polsen, enkels en onderrug.
 5. Huidplooien: Inverse psoriasis beïnvloedt huidplooien en wrijvingsgebieden, zoals de oksels, liezen, onder de borsten en rond de geslachtsorganen. Het ziet eruit als gladde, rode plekken op de geïrriteerde huid.
 6. Gezicht: Hoewel het minder vaak voorkomt, kan psoriasis het gezicht aantasten en roodheid, schilfering en ongemak veroorzaken. Het kan gaan om de wenkbrauwen, oogleden, nasolabiale plooien (de plooien die van de zijkanten van de neus naar de mondhoeken lopen) en oren.
 7. Genitaal gebied: Psoriasis kan ook het genitale gebied aantasten, waardoor rode, schilferige plekken en ongemak ontstaan. Het kan bijzonder lastig zijn om dit gevoelige gebied te beheren.

Psoriasis kan sterk variëren qua presentatie en ernst van persoon tot persoon. Sommige personen kunnen milde symptomen hebben die alleen kleine delen van het lichaam aantasten, terwijl anderen mogelijk een uitgebreidere betrokkenheid en complicaties ervaren. Het is essentieel om nauw samen te werken met een zorgverlener, zoals een dermatoloog, om een persoonlijk behandelplan te ontwikkelen dat is afgestemd op uw specifieke behoeften en symptomen.

Hoe wordt psoriasis gediagnosticeerd?

Psoriasis wordt doorgaans gediagnosticeerd op basis van een combinatie van klinische evaluatie, lichamelijk onderzoek en soms aanvullende tests. Hier leest u hoe psoriasis wordt gediagnosticeerd:

 1. Medische geschiedenis: Uw zorgverlener zal beginnen met het afnemen van een gedetailleerde medische geschiedenis, inclusief informatie over uw symptomen, eventuele eerdere huidaandoeningen of behandelingen, familiegeschiedenis van psoriasis of andere auto-immuunziekten, en eventuele triggers of verergerende factoren.
 2. Lichamelijk onderzoek: Tijdens een lichamelijk onderzoek zal uw zorgverlener uw huid, nagels en hoofdhuid zorgvuldig inspecteren op karakteristieke tekenen van psoriasis, zoals rode, verheven plekken bedekt met zilverwitte schilfers (plaque psoriasis), putjes of verkleuring van de nagels of roodheid en schilfering op de hoofdhuid.
 3. Huidbiopsie: In sommige gevallen kan een huidbiopsie worden uitgevoerd om de diagnose psoriasis te bevestigen en andere huidaandoeningen met vergelijkbare symptomen uit te sluiten. Tijdens een huidbiopsie wordt een klein stukje huidweefsel van een psoriatische laesie genomen en onder een microscoop onderzocht door een dermatopatholoog.
 4. Differentiële diagnose: Uw zorgverlener zal ook rekening houden met andere huidaandoeningen die op psoriasis kunnen lijken, zoals eczeem, seborrheische dermatitis, pityriasis rosea, lichen planus of schimmelinfecties. Differentiële diagnose kan een uitdaging zijn, omdat sommige huidaandoeningen naast psoriasis kunnen voorkomen of deze kunnen nabootsen.
 5. Evaluatie voor artritis psoriatica: Als u symptomen heeft die wijzen op artritis psoriatica, zoals gewrichtspijn, stijfheid of zwelling, kan uw zorgverlener aanvullende onderzoeken uitvoeren, waaronder een lichamelijk onderzoek van de gewrichten, beeldvormende onderzoeken (zoals röntgenfoto’s of echografie). ), of bloedonderzoek om ontstekingen en de immuunfunctie te evalueren.
 6. Aanvullende tests: In sommige gevallen kunnen aanvullende tests worden besteld om de ernst van psoriasis te beoordelen of de impact ervan op andere orgaansystemen te controleren. Deze kunnen bloedtesten omvatten om de niveaus van ontstekingsmarkers te evalueren, leverfunctietesten (vooral als systemische medicatie wordt overwogen) of beeldvormende onderzoeken om de gezamenlijke betrokkenheid bij artritis psoriatica te evalueren.

Over het algemeen is de diagnose psoriasis gebaseerd op een combinatie van klinische bevindingen, lichamelijk onderzoek en soms aanvullende tests of procedures. Het is essentieel om een dermatoloog of zorgverlener te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose en passende behandeling van psoriasis en eventuele daarmee samenhangende symptomen of complicaties. Vroegtijdige diagnose en behandeling kunnen helpen de symptomen onder controle te houden, complicaties te voorkomen en de levenskwaliteit van mensen met psoriasis te verbeteren.

Wat zijn de behandelingsopties voor psoriasis?

Hoewel er geen remedie is voor psoriasis, zijn er verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen onder controle te houden en de kwaliteit van leven te verbeteren:

 1. Topische behandelingen: Deze omvatten corticosteroïden, vitamine D-analogen, retinoïden, koolteerpreparaten en vochtinbrengende crèmes die rechtstreeks op de huid worden aangebracht om ontstekingen en schilfering te verminderen.
 2. Fototherapie (lichttherapie): Bij fototherapie wordt de huid onder medisch toezicht blootgesteld aan ultraviolet (UV) licht, wat kan helpen de groei van huidcellen te vertragen en ontstekingen te verminderen.
 3. Systemische medicijnen: Voor matige tot ernstige psoriasis kunnen orale of injecteerbare medicijnen worden voorgeschreven om het immuunsysteem te onderdrukken en ontstekingen te verminderen. Deze omvatten methotrexaat, cyclosporine, acitretine en biologische middelen.
 4. Aanpassingen in levensstijl: Veranderingen in levensstijl, zoals stressvermindering, het behouden van een gezond gewicht, stoppen met roken en het beperken van alcoholgebruik, kunnen de symptomen van psoriasis en de algehele gezondheid helpen verbeteren.
 5. Alternatieve therapieën: Sommige mensen vinden verlichting van psoriasissymptomen door middel van alternatieve therapieën zoals acupunctuur, meditatie, voedingssupplementen en kruidengeneesmiddelen. Het is echter essentieel om een arts te raadplegen voordat u alternatieve behandelingen probeert.

Conclusie:

Psoriasis is een chronische auto-immuunziekte die de huid, nagels en gewrichten aantast en bij de getroffen personen rode, schilferige plekken, ongemak en emotioneel leed veroorzaakt. Door de symptomen, typen, oorzaken, diagnose en behandelingsopties voor psoriasis te begrijpen, kunnen individuen de aandoening beter beheersen en hun kwaliteit van leven verbeteren. Als u of een dierbare symptomen van psoriasis ervaart, raadpleeg dan een dermatoloog of zorgverlener voor een nauwkeurige diagnose en een persoonlijk behandelplan.

 

KRIJG UW eczeem onder controle

Gebruik onze AI-tool om de ernst van eczeem te controleren en de voortgang van uw eczeem bij te houden.

Use our AI tool to check the severity of Eczema and keep track of your Eczema progress.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *