Blog

Psoriasis op het gezicht: oorzaken, symptomen en behandelingen

Psoriasis-on-the-Face

Psoriasis is een chronische huidaandoening die miljoenen mensen wereldwijd treft. Hoewel het op verschillende delen van het lichaam kan voorkomen, kan psoriasis op het gezicht bijzonder uitdagend zijn vanwege de zichtbaarheid en de delicate aard van de gezichtshuid. Het begrijpen van de oorzaken, het herkennen van de symptomen en het verkennen van effectieve behandelingen zijn cruciaal voor het beheersen van deze aandoening. Deze uitgebreide gids duikt in alle aspecten van psoriasis in het gezicht en biedt waardevolle inzichten voor degenen die worden getroffen door dit aanhoudende huidprobleem.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een auto-immuunziekte die wordt gekenmerkt door de snelle omzetting van huidcellen, wat leidt tot de vorming van dikke, schilferige plekken. Deze plekken, vaak plaques genoemd, kunnen jeuken, rood en ontstoken zijn. Hoewel psoriasis zich overal op het lichaam kan manifesteren, heeft psoriasis in het gezicht specifiek invloed op gebieden zoals de wenkbrauwen, het bovenste voorhoofd, de haarlijn en de huid tussen de neus en de bovenlip.

Oorzaken van psoriasis op het gezicht

De exacte oorzaak van psoriasis is onbekend, maar men denkt dat het een combinatie is van genetische, omgevings- en immuunsysteemfactoren. Hier zijn enkele belangrijke factoren die bijdragen aan psoriasis in het gezicht:

 • Genetica: Een familiegeschiedenis van psoriasis verhoogt de kans op het ontwikkelen van de aandoening.
 • Disfunctie van het immuunsysteem: Psoriasis is een auto-immuunziekte waarbij het immuunsysteem per ongeluk gezonde huidcellen aanvalt, waardoor hun productie wordt versneld en plaques ontstaan.
 • Omgevingsfactoren: Factoren zoals stress, roken, alcoholgebruik en bepaalde medicijnen kunnen psoriasis triggeren of verergeren.
 • Infecties: Infecties, met name streptokokkeninfecties in de keel, kunnen bij sommige personen psoriasis in het gezicht triggeren.

Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


Wat zijn de symptomen van psoriasis in het gezicht?

Het identificeren van de symptomen van psoriasis op het gezicht is cruciaal voor vroege diagnose en effectief management. Veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Rode vlekken: Duidelijk gedefinieerde rode vlekken op de gezichtshuid.
 • Schilfers: Zilverwitte schilfers die de rode vlekken bedekken.
 • Droge huid: Overmatige droogheid die leidt tot barsten en bloeden.
 • Jeuk en branderigheid: Aanhoudende jeuk en een branderig gevoel op de aangetaste plekken.
 • Zwelling: Ontsteking en zwelling rond de plaques.

Welke soorten psoriasis in het gezicht?

Psoriasis in het gezicht kan zich in verschillende vormen voordoen, waaronder:

 • Plaque Psoriasis: Het meest voorkomende type, gekenmerkt door verhoogde, rode plekken met een zilverachtige schil.
 • Guttate Psoriasis: Kleine, puntachtige laesies, vaak veroorzaakt door infecties.
 • Inverse Psoriasis: Gladde, rode laesies die voorkomen in huidplooien.
 • Erythrodermische Psoriasis: Een zeldzame, ernstige vorm die wijdverspreide roodheid en vervelling van de huid veroorzaakt.

Diagnose van psoriasis in het gezicht

Een dermatoloog diagnosticeert psoriasis meestal op basis van het uiterlijk van de huid. In sommige gevallen kan een huidbiopsie worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen en andere huidaandoeningen uit te sluiten. Een grondige medische geschiedenis en onderzoek helpen bij het identificeren van mogelijke triggers en co-existente aandoeningen.

Wat zijn de behandelingsopties voor psoriasis op het gezicht?

De behandeling van psoriasis in het gezicht vereist zorgvuldigheid vanwege de kwetsbare aard van de gezichtshuid. Het doel van de behandeling is om ontstekingen te verminderen, de snelle groei van huidcellen te vertragen en plaques te verwijderen. Dit zijn de belangrijkste behandelingsopties:

Topische behandelingen

 1. Corticosteroïden
  • Lichte tot matige corticosteroïden: Dit zijn vaak de eerste behandelingslijnen. Ze verminderen ontstekingen en vertragen de celvernieuwing van de huid. Voorbeelden hiervan zijn hydrocortison en desonide.
  • Gebruik: Breng spaarzaam aan op de aangetaste plekken, omdat langdurig gebruik kan leiden tot verdunning van de huid en andere bijwerkingen.
 2. Vitamine D-analogen
  • Calcipotriol (Calcipotriene) en Calcitriol: Deze helpen de productie van huidcellen te normaliseren en schilfering te verminderen. Ze veroorzaken minder snel huidverdunning vergeleken met corticosteroïden.
  • Gebruik: Vaak gebruikt in combinatie met corticosteroïden voor verbeterde effectiviteit.
 3. Calcineurine-remmers
  • Tacrolimus (Protopic) en Pimecrolimus (Elidel): Dit zijn niet-steroïde behandelingen die ontstekingen verminderen en geschikt zijn voor gevoelige gebieden zoals het gezicht. Ze veroorzaken geen huidverdunning.
  • Gebruik: Tweemaal daags aanbrengen op de aangetaste gebieden, met name nuttig voor gevoelige huidgebieden.
 4. Vochtinbrengende crèmes
  • Verzachtende en hydraterende crèmes: Regelmatig gebruik van moisturizers helpt om droogheid te beheersen, schilfering te verminderen en de hydratatie van de huid te behouden. Zoek naar producten die vrij zijn van parfums en irriterende stoffen.
  • Gebruik: Meerdere keren per dag aanbrengen, vooral na het wassen van het gezicht.

 

KRIJG CONTROLE OVER UW ECZEEM

Gebruik onze AI-tool om de ernst van uw eczeem te controleren en de voortgang van uw eczeem bij te houden.

Use our AI tool to check the severity of Eczema and keep track of your Eczema progress.

Fototherapie

 1. UVB-therapie
  • Smalband UVB-therapie: Betreft blootstelling aan ultraviolet B-licht onder medisch toezicht. Het kan de groei van aangetaste huidcellen vertragen.
  • Gebruik: Wordt meestal uitgevoerd in de praktijk van een dermatoloog, waarbij meerdere sessies per week nodig zijn.
 2. PUVA-therapie
  • Psoralen + UVA-therapie: combineert psoralenmedicatie met blootstelling aan UVA-licht. Psoralen maakt de huid gevoeliger voor licht, waardoor de effectiviteit van UVA-therapie wordt verbeterd.
  • Gebruik: vaak gereserveerd voor ernstigere gevallen en vereist zorgvuldige monitoring vanwege mogelijke bijwerkingen.

Systemische behandelingen

Voor matige tot ernstige psoriasis in het gezicht kunnen systemische behandelingen nodig zijn. Deze worden meestal voorgeschreven wanneer plaatselijke behandelingen niet voldoende zijn.

 1. Orale medicijnen
  • Methotrexaat: Vermindert ontstekingen en vertraagt ​​de productie van huidcellen. Vereist regelmatige bloedtesten om bijwerkingen te controleren.
  • Ciclosporine: Een immunosuppressivum dat snel symptomen kan verbeteren, maar meestal kortdurend wordt gebruikt vanwege mogelijke bijwerkingen.
  • Acitretine: Een retinoïde die de groei van huidcellen normaliseert. Niet geschikt voor zwangere vrouwen vanwege het risico op geboorteafwijkingen.
 2. Biologische therapieën
  • Adalimumab (Humira), Etanercept (Enbrel), Infliximab (Remicade): Deze richten zich op specifieke delen van het immuunsysteem om ontstekingen te beheersen en symptomen te verminderen.
  • Gebruik: Toegediend via injectie of infuus, vaak met regelmatige controle door een zorgprofessional..

Leefstijl en natuurlijke huismiddeltjes die echt werken tegen psoriasis

 1. Stress management
  • Technieken: Yoga, meditatie en mindfulness kunnen helpen stress te beheersen, wat een bekende trigger is voor psoriasisopflakkeringen.
  • Impact: Stress verminderen kan leiden tot minder opflakkeringen en een beter algemeen welzijn.
 2. Gezond dieet
  • Ontstekingsremmende voedingsmiddelen: neem fruit, groenten, volkoren granen en vette vis die rijk zijn aan omega-3-vetzuren. Vermijd voedingsmiddelen die ontstekingen kunnen veroorzaken, zoals bewerkte voedingsmiddelen en suikerhoudende producten.
  • Hydratatie: veel water drinken helpt de hydratatie van de huid en de algehele gezondheid te behouden.
 3. Huidverzorgingsroutine
  • Zachte reinigers: Gebruik milde, parfumvrije reinigers om irritatie te voorkomen. Vermijd heet water, omdat dit de huid kan uitdrogen.
  • Regelmatige hydratatie: Breng direct na het wassen van het gezicht moisturizers aan om vocht vast te houden. Gebruik producten die speciaal zijn ontworpen voor de gevoelige huid.

Nieuwe behandelingen

 1. Topische Janus Kinase (JAK)-remmers
  • Ruxolitinib Cream: Een opkomende behandeling die veelbelovend is in het verminderen van ontstekingen en de productie van huidcellen bij psoriasis. Klinische onderzoeken zijn gaande om de effectiviteit en veiligheid ervan voor psoriasis in het gezicht vast te stellen.
 2. Lasertherapie
  • Excimer Laser: Levert gericht UVB-licht aan de aangetaste gebieden, wat effectief kan zijn voor kleine plekken met psoriasis in het gezicht. Vereist meerdere sessies.

Conclusie

Psoriasis in het gezicht kan, hoewel uitdagend, effectief worden behandeld met de juiste aanpak. Het begrijpen van de oorzaken, het herkennen van de symptomen en het verkennen van verschillende behandelingsopties zijn essentiële stappen in het behandelen van deze aandoening. Door een holistische benadering te hanteren die medische behandelingen, veranderingen in levensstijl en emotionele ondersteuning omvat, kunnen personen met gezichtspsoriasis een bevredigend leven leiden.

Raadpleeg voor meer informatie en ondersteuning een dermatoloog en overweeg om lid te worden van psoriasis-ondersteuningsgemeenschappen. Het behandelen van psoriasis is een reis en met de juiste middelen is het mogelijk om er succesvol doorheen te navigeren.


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *