Blog

Nummulaire eczeemstoornis: behandeling, typen, oorzaken, symptomen

Nummulair eczeem, ook bekend als discoïde eczeem of nummulaire dermatitis, biedt een unieke reeks uitdagingen voor de getroffenen. In dit uitgebreide artikel duiken we in de fijne kneepjes van deze huidaandoening, waarbij we ons concentreren op de behandelingsopties, verschillende typen, onderliggende oorzaken en kenmerkende symptomen.

Wat is nummulair eczeem?

Nummulair eczeem, gekenmerkt door muntvormige plekken op de geïrriteerde huid, kan de kwaliteit van leven van een individu aanzienlijk beïnvloeden. Van het opvallende uiterlijk tot de aanhoudende jeuk en het ongemak, deze aandoening manifesteert zich op verschillende manieren, waarvoor vaak op maat gemaakte managementstrategieën nodig zijn.

7 soorten nummulair eczeem?

Nummulair eczeem, ook wel discoïde eczeem of nummulaire dermatitis genoemd, kan zich in verschillende typen of varianten manifesteren, elk met zijn eigen kenmerken en klinische kenmerken. Hoewel de fundamentele presentatie bestaat uit muntvormige plekken op de geïrriteerde huid, kunnen er variaties in uiterlijk en ernst optreden. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van nummulair eczeem:

 1. Klassiek nummulair eczeem: Dit type presenteert zich als ronde of ovale plekken met een ontstoken, rode huid met gedefinieerde randen. Deze laesies verschijnen vaak op de armen, benen, romp en billen en kunnen gepaard gaan met hevige jeuk.
 2. Nummulair eczeem met secundaire infectie: In sommige gevallen kunnen krabben en aangetaste huidbarrières leiden tot bacteriële of schimmelinfecties in de eczeemplekken. Symptomen kunnen zijn: verhoogde roodheid, warmte, pijn, sijpelen of korstvorming.
 3. Nummulaire eczeemdermatitis: deze variant verwijst naar nummulair eczeem dat naast andere vormen van dermatitis bestaat, zoals atopische dermatitis of contactdermatitis. De aanwezigheid van meerdere eczeemaandoeningen kan de diagnose en behandeling bemoeilijken.
 4. Nummulair eczeem bij kinderen: Hoewel nummulair eczeem vaak volwassenen treft, kan het ook bij kinderen voorkomen. Pediatrische gevallen kunnen vergelijkbare kenmerken vertonen als nummulair eczeem bij volwassenen, maar de aandoening kan verschillende kenmerken vertonen of een andere aanpak vereisen.
 5. Refractair of chronisch nummulair eczeem: Sommige mensen ervaren aanhoudend of terugkerend nummulair eczeem dat resistent is tegen conventionele behandelingen. Deze chronische vorm van de aandoening kan langdurig beheer en nauwlettend toezicht door beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg vereisen.
 6. Gelokaliseerd of gegeneraliseerd nummulair eczeem: Nummulair eczeem kan gelokaliseerd zijn in specifieke delen van het lichaam of uitgebreider verspreid zijn over meerdere regio’s. Gegeneraliseerd nummulair eczeem kan een grotere uitdaging vormen in termen van behandeling en symptoombeheersing.
 7. Nummulair eczeem met atypische kenmerken: In zeldzame gevallen kan nummulair eczeem atypische kenmerken vertonen, zoals ongebruikelijke laesievormen, verspreidingspatronen of bijbehorende symptomen. In deze gevallen kan aanvullende evaluatie nodig zijn om andere mogelijke huidaandoeningen of systemische stoornissen uit te sluiten.

Het begrijpen van de verschillende soorten nummulair eczeem is essentieel voor een nauwkeurige diagnose en een passend beheer. Zorgaanbieders kunnen behandelstrategieën afstemmen op het specifieke subtype, de ernst en de individuele behoeften van de patiënt. Vroegtijdige herkenning en interventie kunnen de symptomen helpen verlichten en de algehele levenskwaliteit verbeteren van degenen die getroffen zijn door deze chronische huidaandoening.

 


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


Oorzaken van nummulair eczeem

Nummulair eczeem is, net als andere vormen van eczeem, een multifactoriële aandoening die wordt beïnvloed door verschillende genetische, omgevings- en immunologische factoren. Hoewel de precieze oorzaak van nummulair eczeem onduidelijk blijft, zijn er verschillende potentiële triggers en bijdragende factoren geïdentificeerd. Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken en factoren die verband houden met nummulair eczeem:

 1. Dysfunctie van de huidbarrière: Personen met nummulair eczeem hebben vaak een aangetaste huidbarrière, waardoor irriterende stoffen, allergenen en microben gemakkelijker de huid kunnen binnendringen. Deze verminderde barrièrefunctie kan leiden tot een verhoogde gevoeligheid en vatbaarheid voor ontstekingen.
 2. Droge huid: Een droge huid is een veel voorkomend kenmerk van nummulair eczeem. Onvoldoende hydratatie kan de huidbarrière verstoren, waardoor deze gevoeliger wordt voor irritatie, jeuk en ontstekingen. Omgevingsfactoren zoals lage luchtvochtigheid, koud weer en veelvuldig baden of zwemmen kunnen de droogheid verergeren.
 3. Irriterende omgevingsfactoren: Blootstelling aan agressieve chemicaliën, schoonmaakmiddelen, oplosmiddelen, zepen en andere irriterende stoffen kan de symptomen van nummulair eczeem veroorzaken of verergeren. Irriterende contactdermatitis kan ontstaan als reactie op langdurige of herhaalde blootstelling aan deze stoffen, wat kan leiden tot huidontsteking en eczemateuze laesies.
 4. Allergenen: Allergische reacties op bepaalde stoffen, zoals metalen (bijvoorbeeld nikkel), geurstoffen, conserveermiddelen, latex of specifieke voedingsmiddelen, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling of verergering van nummulair eczeem bij daarvoor gevoelige personen. Het identificeren en vermijden van allergenen kan de ernst van de symptomen helpen verminderen.
 5. Genetische aanleg: Er zijn aanwijzingen dat genetica een rol speelt bij de ontwikkeling van eczeem, inclusief nummulair eczeem. Een familiegeschiedenis van eczeem, astma, hooikoorts of andere allergische aandoeningen kan het risico op het ontwikkelen van nummulair eczeem vergroten.
 6. Ontregeling van het immuunsysteem: Disfunctionele immuunreacties, waaronder immuungemedieerde ontstekingen en overgevoeligheidsreacties, kunnen bijdragen aan de pathogenese van nummulair eczeem. Afwijkingen in de regulatie van ontstekingsprocessen door het immuunsysteem kunnen leiden tot chronische ontstekingen en huidlaesies die kenmerkend zijn voor eczeem.
 7. Microbiële infecties: Bacteriële of schimmelinfecties kunnen de symptomen van nummulair eczeem verergeren, vooral wanneer de huidbarrière wordt aangetast door krabben of ontstekingen. Secundaire infecties kunnen optreden binnen eczemateuze laesies, wat leidt tot extra ontstekingen, sijpelen, korstvorming of pijn.
 8. Stress en emotionele factoren: Psychologische stress, angst en emotionele factoren kunnen de immuunfunctie beïnvloeden en de eczeemsymptomen verergeren. Stressbeheersingstechnieken, ontspanningsoefeningen en gedragsinterventies kunnen stressgerelateerde opflakkeringen helpen verminderen.
 9. Klimaat- en seizoensveranderingen: Omgevingsfactoren zoals extreme temperaturen, vochtigheidsniveaus, seizoensgebonden allergenen (bijv. pollen) en blootstelling aan ultraviolette (UV) straling kunnen de gezondheid van de huid beïnvloeden en bij daarvoor gevoelige personen eczeemopflakkeringen veroorzaken.
 10. Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen, zoals die optreden tijdens de puberteit, zwangerschap, menstruatie of menopauze, kunnen bij sommige personen de eczeemactiviteit beïnvloeden. Hormonale veranderingen kunnen de hydratatie van de huid, de immuunfunctie en ontstekingsreacties beïnvloeden.

Het begrijpen van de mogelijke oorzaken en triggers van nummulair eczeem kan individuen helpen hun aandoening effectiever te beheersen door de blootstelling aan verergerende factoren te minimaliseren en passende huidverzorgingspraktijken en levensstijlaanpassingen toe te passen. Het is essentieel om een zorgverlener, zoals een dermatoloog of allergoloog, te raadplegen voor een nauwkeurige diagnose, gepersonaliseerde behandelaanbevelingen en voortdurende behandeling van nummulair eczeem.

Symptomen van nummulair eczeem

Hoewel de ernst en specifieke kenmerken van de symptomen van persoon tot persoon kunnen verschillen, zijn hier de meest voorkomende symptomen die verband houden met nummulair eczeem:

 1. Ronde of ovale plekken: Het kenmerkende symptoom van nummulair eczeem is de aanwezigheid van muntvormige of ovale plekken op een ontstoken, rode en schilferige huid. Deze laesies kunnen in grootte variëren van enkele millimeters tot enkele centimeters in diameter en hebben vaak goed gedefinieerde randen.
 2. Jeuk (pruritus): Intense jeuk is een opvallend kenmerk van nummulair eczeem en kan in ernst variëren van mild tot ernstig. Het jeukende gevoel kan constant of met tussenpozen zijn en kan ’s nachts verergeren, wat kan leiden tot slaapstoornissen en ongemak.
 3. Droogheid en schilfering: De aangetaste huidgebieden zien er vaak droog, ruw en schilferig uit, met de neiging te schilferen of te vervellen. Droogheid en schilfering zijn veel voorkomende symptomen van nummulair eczeem, wat wijst op een verminderde huidbarrièrefunctie en verminderde vochtretentie.
 4. Erytheem (roodheid): De huid rondom nummulaire eczeemlaesies vertoont doorgaans erytheem of roodheid als gevolg van ontsteking en verhoogde bloedtoevoer naar het getroffen gebied. De roodheid kan meer uitgesproken zijn tijdens opflakkeringen van eczeem en kan zich buiten de grenzen van de laesies uitstrekken.
 5. Sijpelen en korstvorming: In sommige gevallen kunnen nummulaire eczeemlaesies helder vocht uitscheiden of vochtig worden, wat leidt tot de vorming van korsten of kleine blaren. Sijpeling en korstvorming kunnen optreden wanneer de huidbarrière wordt aangetast, waardoor vloeistof uit ontstoken weefsels kan ontsnappen.
 6. Pijn of gevoeligheid: Ernstige gevallen van nummulair eczeem kunnen pijn, gevoeligheid of een branderig gevoel veroorzaken in de aangetaste huidgebieden. Het ongemak kan worden verergerd door krabben, wrijving of contact met irriterende stoffen.
 7. Secundaire infecties: Krabben of plukken aan nummulaire eczeemlaesies kan het risico op bacteriële of schimmelinfecties vergroten, wat kan leiden tot symptomen zoals verhoogde roodheid, warmte, zwelling, pusvorming of verergering van de eczeemsymptomen.
 8. Hyperpigmentatie of hypopigmentatie: Na het verdwijnen van actieve eczeemlaesies kunnen aangetaste huidgebieden veranderingen in pigmentatie vertonen, waardoor ze donkerder (hyperpigmentatie) of lichter (hypopigmentatie) lijken dan de omliggende huid.
 9. Chroniciteit en herhaling: Nummulair eczeem is vaak een chronische of terugkerende aandoening, waarbij perioden van exacerbatie (opflakkeringen) worden afgewisseld met perioden van remissie. De chronische aard van de aandoening kan een aanzienlijke impact hebben op de levenskwaliteit en het emotionele welzijn van het individu.
 10. Locatievoorkeur: Nummulaire eczeemlaesies verschijnen vaak op de ledematen, vooral de armen en benen, hoewel ze ook andere delen van het lichaam kunnen aantasten, waaronder de romp, handen en voeten. De verdeling van laesies kan symmetrisch of asymmetrisch zijn.

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van nummulair eczeem die van andere huidaandoeningen kunnen nabootsen, zoals schimmelinfecties, psoriasis of allergische contactdermatitis. Daarom is een nauwkeurige diagnose door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, zoals een dermatoloog, essentieel voor een passende behandeling en behandeling van nummulair eczeem. Vroegtijdige interventie kan de symptomen helpen verlichten, complicaties voorkomen en de algehele kwaliteit van leven verbeteren voor personen die door deze chronische huidaandoening zijn getroffen.

 

KRIJG UW eczeem onder controle

Gebruik onze AI-tool om de ernst van eczeem te controleren en de voortgang van uw eczeem bij te houden.

Use our AI tool to check the severity of Eczema and keep track of your Eczema progress.

Behandelingsopties voor nummulaire eczeemstoornissen

Het beheersen van nummulair eczeem omvat een combinatie van medische behandelingen, huidverzorgingspraktijken en aanpassingen van de levensstijl die zijn afgestemd op de individuele behoeften. Hier zijn enkele behandelingsopties die gewoonlijk worden aanbevolen voor nummulair eczeem:

 1. Topische corticosteroïden: deze ontstekingsremmende medicijnen worden vaak voorgeschreven om ontstekingen en jeuk geassocieerd met nummulair eczeem te verminderen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en worden gedurende een bepaalde tijd en onder medisch toezicht rechtstreeks op de getroffen gebieden aangebracht.
 2. Topische calcineurineremmers: Een andere klasse van lokale medicijnen, calcineurineremmers zoals tacrolimus en pimecrolimus, kunnen worden gebruikt als alternatief voor corticosteroïden, vooral voor gevoelige gebieden zoals het gezicht en de nek. Ze helpen de immuunrespons te moduleren en de symptomen te verlichten.
 3. Verzachtende middelen en vochtinbrengende crèmes: Regelmatige toepassing van verzachtende middelen en vochtinbrengende crèmes helpt de huid te hydrateren, de huidbarrière te versterken en de droogheid die gepaard gaat met nummulair eczeem te verminderen. Kies geurvrije, hypoallergene producten en breng deze gedurende de dag rijkelijk aan, vooral na het baden.
 4. Natte verbanden: Natte wikkeltherapie omvat het aanbrengen van bevochtigde verbanden of kledingstukken over plaatselijke medicijnen om de effectiviteit ervan te vergroten en voor extra hydratatie van de huid te zorgen. Deze techniek kan de ontstoken huid helpen kalmeren en de genezing versnellen.
 5. Fototherapie: Lichttherapie, of fototherapie, stelt de aangetaste huid bloot aan gecontroleerde doses ultraviolet (UV) licht, wat ontstekingen en jeuk helpt verminderen. Fototherapie kan onder medisch toezicht worden toegediend in gespecialiseerde klinieken.
 6. Antihistaminica: Orale antihistaminica zoals cetirizine, loratadine of difenhydramine kunnen de jeuk helpen verlichten en een betere slaap bevorderen, vooral als de jeuk ’s nachts verergert.
 7. Triggers vermijden: Identificeer en vermijd triggers die de symptomen van nummulair eczeem verergeren, zoals agressieve zepen, heet water, wollen kleding, bepaalde stoffen en omgevingsallergenen. Kies voor zachte, geurvrije huidverzorgingsproducten en kleding gemaakt van zachte, ademende materialen.
 8. Geneesmiddelen op recept: In ernstige gevallen of wanneer andere behandelingen geen adequate verlichting bieden, kan uw zorgverlener orale corticosteroïden, orale immunosuppressiva of andere systemische medicijnen voorschrijven om ontstekingen en symptomen te beheersen.
 9. Wondverzorging: Een goede wondverzorging is essentieel voor nummulair eczeem met secundaire infectie. Dit kan een zachte reiniging van het getroffen gebied inhouden, het aanbrengen van plaatselijke antibiotica of antischimmelmiddelen zoals voorgeschreven, en het schoon en droog houden van de huid om verdere infectie te voorkomen.
 10. Stressbeheersing: Stress kan de symptomen van eczeem verergeren, dus het beoefenen van stressverminderende technieken zoals mindfulness, meditatie, yoga of diepe ademhalingsoefeningen kan helpen bij het beheersen van opflakkeringen.

Het is belangrijk om nauw samen te werken met een zorgverlener, zoals een dermatoloog of allergoloog, om een persoonlijk behandelplan te ontwikkelen dat is afgestemd op uw specifieke aandoening, medische geschiedenis en levensstijl. Regelmatige vervolgafspraken kunnen de voortgang monitoren en de behandeling indien nodig aanpassen om de resultaten te optimaliseren en de kwaliteit van leven te verbeteren.

Conclusie

Nummulair eczeem vormt een complexe puzzel voor zowel patiënten als zorgverleners. Door zich te verdiepen in de behandelingsopties, typen, oorzaken en symptomen ervan, krijgen individuen een dieper inzicht in deze raadselachtige aandoening. Gewapend met kennis en bewustzijn kunnen ze met vertrouwen hun nummulaire eczeemtraject volgen, onderweg op zoek naar effectieve interventies en ondersteuning.

 


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *