Blog

Hoe handeczeem te behandelen

How to Manage Hand Eczema

Invoering
Heeft u ooit mensen horen klagen over ‚Disphan hands‘, een aandoening die meestal wordt veroorzaakt door een droge, rode en schilferige huid in de handen, meestal als gevolg van langdurig contact met water, of het te vaak onderdompelen van de handen in de gootsteen , of overeenkomstige erkenning aan: gevoeligheid voor of overmatig gebruik van schoonmaakmiddelen (zoals wasmiddelen). Als je deze term tegenkomt, is dat niets anders dan handeczeem, ook wel handeczeem genoemd.
20 tot 35% van alle dermatitis treft de handen en in het algemeen ontwikkeld 2 tot 10% van de bevolking handeczeem in een of andere fase van hun leven.
Meer dan 30 miljoen mensen in de VS hebben een vorm van eczeem. Eczeem kan elk deel van het lichaam aantasten, maar het is lastiger als het zich in de handen en voeten voordoet, omdat deze lichaamsdelen voortdurend worden gebruikt.

Oorzaken

Het is de meest overtuigende beroepshuidziekte en vertegenwoordigt 9% tot 35% van alle beroepsziekten.

In veel gevallen treedt handdermatitis op als gevolg van directe schade aan de huid door chemische chemicaliën of schadelijke stoffen, vooral zeep, wasmiddel en voortdurend contact met water. Dit wordt irriterende contactdermatitis genoemd.

Huidcontact met allergenen zoals parfums, rubber of leer kan ook dermatitis veroorzaken bij mensen met een allergie voor deze stoffen. Dit wordt allergische contactdermatitis genoemd.

In veel gevallen is de oorzaak van handdermatitis echter onbekend en is er geen trigger. Het komt ook vaak voor dat iemand meer dan één oorzaak heeft voor zijn handdermatitis, bijvoorbeeld een combinatie van effectieve en succesvolle contactdermatitis.

Handdermatitis treft waarschijnlijk mensen die in hun kindertijd eczeem hebben gehad en tijdens hun dagelijkse routine voortdurend in contact komen met water.

Symptomen en hoe handeczeem optreedt?

Handeczeem heeft een enorme impact op het leven van mensen als het ernstig of zelfs in milde gevallen is. Net als bij andere vormen van dermatitis voelen de aangetaste delen van de huid warm, pijnlijk, ruw, schilferig en jeukend aan. Er kunnen jeukende kleine belletjes of pijnlijke scheurtjes zijn. De huid kan er ook als volgt uitzien

  • Droge, schrale huid (vaak het eerste teken)
  • Patches van rode (of donkerbruine) geïrriteerde huid
  • Schilferige en ontstoken huid die kan jeuken
  • Brandend gevoel
  • Jeukende blaren
  • Diepe, pijnlijke scheuren
  • Bloedende of huilende huid
  • Korsten, pus en pijn

Eczeembeheer

De regel van de 4 R’s kan worden toegepast bij de behandeling van handeczeem.

De sleutel bij het beheersen van eczeem is het vinden van de oorzaak, de triggers en allergenen. Als u ze eenmaal ontdekt, wordt het een stuk eenvoudiger om met uw eczeem te gaan. Door ze te vermijden, wordt een groot deel van de ziekte opgelost. Het vinden van de oorzaak kost vaak tijd en veel problematisch, maar het vinden van de oorzaak is essentieel om verlichting te krijgen. Als u een keer weet waardoor het handeczeem wordt veroorzaakt, kan een passende behandeling verlichting veroorzaken. De behandeling omvat het vermijden van de oorzaak van het handeczeem.

Hier volgen enkele slimme strategieën die kunnen helpen handeczeem op afstand te houden.

Tips voor fysiek gebruik om handeczeem te beheersen

Verminder het wassen van handen

Was uw handen niet te vaak, was ze alleen als ze vuil zijn of ziektekiemen bevatten, bijvoorbeeld nadat u naar het toilet bent geweest. Elke keer dat u zich afwast, spoelt u een deel van de grondstoffen grondstoffen weg die uw huid aanmaakt.

 

 

Omgaan met voedsel

Vermijd het hanteren van rauwe voedselproducten (rauwe groenten, vooral uien en knoflook, rauw vlees en vis) met blote handen. Gebruik in plaats daarvan beschermende handschoenen bij het hanteren van dergelijke voedingsmiddelen.

 

 

Omgaan met oplosmiddelen

Direct contact met oplosmiddelen, poetsmiddelen (metaal, schoenen, meubels, auto, enz.), lijmen en epoxyharsen moet worden vermeden. Gebruik beschermende handschoenen. Voor deze klussen kunnen vinylhandschoenen worden gebruikt. Gebruik geen latexhandschoenen, aangezien oplosmiddelen door latexrubberhandschoenen gaan. Vinylhandschoenen veroorzaken minder snel allergische reacties.

Huishoudelijk werk

Gebruik met katoen gevoerde handschoenen ter bescherming tijdens het huishouden of bij het gebruik van reinigingsmiddelen en chemicaliën. Latexhandschoenen kunnen allergische reacties veroorzaken, dus u kunt deze het beste vermijden. Draag echter niet te lang waterdichte handschoenen. Ze kunnen uw handen laten zweten en leiden tot een jeukende opflakkering van eczeem.

 

Vermijd zeep
Gebruik lauw water en milde reinigingsmiddelen zonder parfum, kleurstoffen en antibacteriële middelen voor het wassen van de handen. Verwijder de ringen voor het wassen. Dep de handen droog, vooral de vingers en polsen.

 

 

 

Zalven en crèmes

Gebruik corticosteroïdzalven en verzachtende crèmes zoals geadviseerd. Gebruik geen andere handcrèmes. Herhaal het aanbrengen van verzachtende middelen (vaseline) zo vaak mogelijk. Dunne polyethyleenhandschoenen ’s nachts na het aanbrengen van corticosteroïdenzalf zorgen voor occlusie en versterken het effect van de zalf.

 

Koud weer

Bescherm uw handen tegen koud weer en voorkom schade aan uw handen door de weersomstandigheden. Gebruik leren handschoenen; dunne katoenen handschoenen mogen eerst worden gedragen.

 

Onderwijs mensen

Als preventieve maatregel moeten groepen met een hoog risico, zoals mensen met een voorgeschiedenis van atopische dermatitis, kappers, gezondheidswerkers, voedselverwerkers en mensen die met oplosmiddelen en snijoliën werken, worden geïdentificeerd en opgeleid.

Met preventieve maatregelen en behandeling herstellen de meeste mensen met handdermatitis echter volledig.

Wanneer moet u naar een dermatoloog gaan?

Als u extreem droge, pijnlijke handen heeft en de hele dag een vochtinbrengende crème gebruikt, brengt geen verlichting, dan heeft u mogelijk handeczeem. Zonder behandeling en preventieve maatregelen heeft handeczeem de neiging te verergeren.

Het is ook een goed idee om naar een dermatoloog te gaan, omdat hij sterkere plaatselijke of andere behandelingen kan voorstellen om de onderliggende ontstekingen te behandelen, afhankelijk van uw symptomen.

Verkrijg uw Eczeemscore gebruik onze Eczeemscore-checker en kijk welke impact het op uw leven heeft door de DLQI-score te behalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *