Blog

Eczeemaanvallen beheren: symptomen, triggers, behandeling

Eczeem, ook bekend als atopische dermatitis, is een chronische huidaandoening die wordt gekenmerkt door rode, ontstoken en jeukende plekken op de huid. Het begrijpen van de symptomen, triggers en behandelingsopties voor opflakkeringen van eczeem is essentieel voor effectief beheer en verlichting.

Wat is een opflakkering van eczeem?

Een opflakkering van eczeem verwijst naar een plotselinge verergering van de eczeemsymptomen, gekenmerkt door verhoogde roodheid, ontsteking, jeuk en ongemak in de aangetaste delen van de huid. Tijdens een opflakkering wordt de huid geïrriteerder, droger en vatbaarder voor barsten of sijpelen. Opflakkeringen van eczeem kunnen variëren in ernst en duur, variërend van mild tot ernstig en kunnen enkele dagen of weken aanhouden. Triggers zoals allergenen, irriterende stoffen, stress, weersveranderingen of hormonale schommelingen kunnen opflakkeringen veroorzaken bij personen met eczeem. Het beheersen van opflakkeringen van eczeem omvat het identificeren en vermijden van triggers, het handhaven van de juiste huidverzorgingsroutines, het gebruik van voorgeschreven medicijnen of behandelingen en het inwinnen van medisch advies wanneer dat nodig is om de symptomen te verlichten en verdere verergering van de aandoening te voorkomen.

Wat veroorzaakt eczeemopflakkeringen?

Opflakkeringen van eczeem kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, en het identificeren van deze triggers is van cruciaal belang voor een effectieve behandeling van de aandoening. Enkele veelvoorkomende oorzaken van opflakkeringen van eczeem zijn:

 1. Allergenen: Blootstelling aan allergenen zoals pollen, huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt, schimmels of bepaalde voedingsmiddelen kan allergische reacties veroorzaken bij personen met eczeem, wat kan leiden tot opflakkeringen.
 2. Irriterende stoffen: Contact met irriterende stoffen zoals agressieve zepen, wasmiddelen, shampoos, parfums of chemicaliën kan de huid irriteren en eczeemaanvallen veroorzaken.
 3. Weersveranderingen: Extreme temperaturen, vochtigheid of droogte kunnen de symptomen van eczeem verergeren. Koud weer, een lage luchtvochtigheid of overmatige hitte kunnen allemaal opflakkeringen veroorzaken.
 4. Stress: Emotionele stress, angst of spanning kunnen het immuunsysteem verzwakken en de ontstekingen in het lichaam vergroten, wat kan leiden tot opflakkeringen van eczeem.
 5. Hormonale veranderingen: Hormonale schommelingen, zoals die optreden tijdens de puberteit, zwangerschap, menstruatie of menopauze, kunnen bij sommige personen eczeemopflakkeringen veroorzaken.
 6. Huidirritatie: Wrijving door strakke kleding, krabben, wrijven of overmatig baden kan de huid irriteren en de eczeemsymptomen verergeren.
 7. Microbiële infecties: Bacteriële, virale of schimmelinfecties kunnen ontstekingen veroorzaken en de eczeemsymptomen verergeren, wat tot opflakkeringen kan leiden.
 8. Dieet: Bepaalde voedingsmiddelen en voedselallergieën kunnen bij sommige personen eczeemopflakkeringen veroorzaken. Veel voorkomende triggers zijn onder meer zuivelproducten, eieren, noten, soja, tarwe en zeevruchten.
 9. Omgevingsfactoren: Verontreinigende stoffen binnen of buiten, rook, luchtvervuiling of blootstelling aan chemicaliën kunnen de huid irriteren en eczeemaanvallen veroorzaken.
 10. Medicijnen: Sommige medicijnen, zoals antibiotica, antihistaminica of pijnstillers, kunnen bij sommige personen de symptomen van eczeem verergeren als bijwerking.

Het identificeren en vermijden van deze triggers, het beoefenen van goede huidverzorgingsgewoonten, regelmatig hydrateren en het gebruik van voorgeschreven medicijnen of behandelingen kunnen helpen om opflakkeringen van eczeem effectief te beheersen. Bovendien is het raadplegen van een zorgverlener of dermatoloog voor persoonlijk advies en behandelaanbevelingen essentieel voor mensen met eczeem.

 


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


 

Hoe eczeemaanvallen behandelen?

Het behandelen van eczeemaanvallen omvat een combinatie van preventieve maatregelen, huidverzorgingspraktijken en medische behandelingen om de symptomen effectief te beheersen. Hier zijn enkele strategieën voor het behandelen van eczeemaanvallen:

 1. Regelmatig hydrateren: Houd de huid goed gehydrateerd door regelmatig vochtinbrengende crèmes aan te brengen, vooral na het baden of douchen. Gebruik geurvrije en hypoallergene vochtinbrengende crèmes om irritatie te voorkomen.
 2. Vermijd triggers: Identificeer en vermijd triggers die eczeemsymptomen kunnen verergeren, zoals allergenen, irriterende stoffen, stress, weersveranderingen en bepaalde voedingsmiddelen.
 3. Zachte huidverzorging: Gebruik milde, geurvrije reinigingsmiddelen en huidverzorgingsproducten die speciaal zijn samengesteld voor de gevoelige huid. Vermijd agressieve zepen, wasmiddelen en huidverzorgingsproducten die alcohol of geurstoffen bevatten.
 4. Baad verstandig: Neem korte, lauwe baden of douches met zachte, niet-zeepachtige reinigingsmiddelen. Dep de huid droog met een zachte handdoek en vermijd wrijven, omdat dit de huid kan irriteren.
 5. Topische behandelingen: Breng vrij verkrijgbare of voorgeschreven lokale corticosteroïden aan om ontstekingen en jeuk tijdens eczeemaanvallen te verminderen. Niet-steroïde opties zoals calcineurineremmers kunnen ook worden voorgeschreven.
 6. Medicijnen tegen jeuk: vrij verkrijgbare antihistaminica kunnen de jeuk die gepaard gaat met eczeemaanvallen helpen verlichten. Raadpleeg een arts voordat u medicijnen gebruikt, vooral bij kinderen.
 7. Wet Wrap-therapie: Natte wrap-therapie omvat het aanbrengen van een vochtinbrengende crème of plaatselijke medicatie op de huid, gevolgd door het omwikkelen van het getroffen gebied met vochtige verbanden of kleding. Dit kan helpen de huid te kalmeren en de opname van plaatselijke behandelingen te verbeteren.
 8. Vermijd krabben: Moedig zacht krabben of kloppen aan in plaats van krachtig wrijven of krabben, wat de huid verder kan irriteren en tot infectie kan leiden.
 9. Koele kompressen: Breng koele, vochtige kompressen of ijspakkingen aan op de getroffen gebieden om de jeuk te verlichten en ontstekingen tijdens eczeemaanvallen te verminderen.
 10. Medicijnen op recept: In ernstige gevallen van eczeem kunnen orale medicijnen zoals orale corticosteroïden, immunosuppressiva of biologische geneesmiddelen door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg worden voorgeschreven om de symptomen onder controle te houden en opflakkeringen te voorkomen.
 11. Fototherapie: Bij fototherapie of lichttherapie wordt de huid onder medisch toezicht blootgesteld aan ultraviolet (UV) licht om ontstekingen en jeuk die gepaard gaan met eczeemaanvallen te verminderen.

Het is essentieel om nauw samen te werken met een dermatoloog of gezondheidszorgprofessional om een persoonlijk behandelplan te ontwikkelen om eczeemaanvallen effectief te behandelen. Zij kunnen advies geven over de meest geschikte behandelingen op basis van de ernst van de symptomen en individuele behoeften.

Veel voorkomende symptomen van opflakkeringen van eczeem zijn onder meer:

 1. Intense jeuk: Jeuk is vaak het meest prominente symptoom van opflakkeringen van eczeem en kan meedogenloos zijn, wat leidt tot krabben en verdere irritatie van de huid.
 2. Roodheid en ontsteking: De aangetaste huid kan tijdens opflakkeringen rood, ontstoken en gezwollen lijken, wat wijst op een verhoogde ontsteking in het getroffen gebied.
 3. Droogheid en schilfering: Opflakkeringen van eczeem gaan vaak gepaard met droge, schilferige plekken op de huid, die ruw, gebarsten en pijnlijk kunnen worden.
 4. Uitslag en blaren: Tijdens opflakkeringen kunnen zich uitslagachtige plekken op de huid ontwikkelen, vergezeld van kleine met vocht gevulde blaren die kunnen scheuren en huilen.
 5. Huidverdikking: Langdurig of herhaaldelijk krabben aan de huid tijdens opflakkeringen kan leiden tot verdikking en verharding van de huid, bekend als lichenificatie.

Behandelingsopties voor opflakkeringen van eczeem:

Het beheersen van opflakkeringen van eczeem vereist een veelzijdige aanpak die zowel de onderliggende oorzaken van de aandoening als de onmiddellijke symptomen aanpakt. Hier zijn enkele behandelingsopties voor opflakkeringen van eczeem:

 1. Vochtinbrengende crèmes: Het regelmatig hydrateren van de huid is essentieel voor het beheersen van opflakkeringen van eczeem. Gebruik verzachtende middelen of vochtinbrengende crèmes die geurvrij, hypoallergeen en geschikt zijn voor de gevoelige huid.
 2. Topische corticosteroïden: Topische corticosteroïden worden vaak voorgeschreven om ontstekingen en jeuk te verminderen tijdens opflakkeringen van eczeem. Ze helpen de symptomen te verlichten en bevorderen de genezing van de huid.
 3. Topische calcineurineremmers: Calcineurineremmers zijn niet-steroïde medicijnen die de ontsteking en jeuk die gepaard gaan met opflakkeringen van eczeem helpen verminderen. Ze worden vaak gebruikt als alternatief voor corticosteroïden, vooral op gevoelige delen van de huid.
 4. Antihistaminica: Orale antihistaminica kunnen worden aanbevolen om jeuk en ongemak tijdens opflakkeringen van eczeem te verlichten. Ze helpen de werking van histamine te blokkeren, een chemische stof die betrokken is bij de ontstekingsreactie.
 5. Wet Wrap-therapie: Bij natte wrap-therapie wordt een vochtinbrengende crème of medicatie op de huid aangebracht, gevolgd door het omwikkelen van het getroffen gebied met vochtige verbanden of kleding. Dit helpt de huid te hydrateren en de opname van plaatselijke behandelingen te verbeteren.
 6. Triggers vermijden: Identificeer en vermijd triggers die opflakkeringen van eczeem kunnen verergeren, zoals bepaalde stoffen, agressieve zepen en omgevingsallergenen.
 7. Medicijnen op recept: In ernstige gevallen van opflakkeringen van eczeem kunnen voorgeschreven medicijnen zoals orale corticosteroïden of immunosuppressiva door een dermatoloog worden voorgeschreven om de symptomen onder controle te houden.

Conclusie:

Opflakkeringen van eczeem kunnen lastig te beheersen zijn, maar met de juiste aanpak kunnen de symptomen effectief worden verlicht. Door de symptomen van opflakkeringen van eczeem te begrijpen en verschillende behandelingsopties te onderzoeken, kunnen individuen verlichting vinden en hun kwaliteit van leven verbeteren. Als u of een dierbare last heeft van opflakkeringen van eczeem, raadpleeg dan een dermatoloog voor gepersonaliseerde behandelaanbevelingen.

KRIJG UW eczeem onder controle

Gebruik onze AI-tool om de ernst van eczeem te controleren en de voortgang van uw eczeem bij te houden.

Use our AI tool to check the severity of Eczema and keep track of your Eczema progress.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *