Blog

Eczeem bij baby’s en kinderen beheren: wat ouders moeten weten

Eczeem, ook bekend als atopische dermatitis, is een veel voorkomende huidaandoening die baby’s en kinderen kan treffen. Het komt vaak voor als rode, jeukende plekken op de huid, die zowel voor het kind als voor de ouders vervelend kunnen zijn. Met de juiste behandeling en verzorging kan eczeem echter onder controle worden gehouden om ongemak en opflakkeringen te minimaliseren. In dit artikel bespreken we effectieve strategieën voor de behandeling van eczeem bij baby’s en kinderen, waarbij ouders de informatie krijgen die ze nodig hebben om hun kleintjes te helpen verlichting te vinden.

Eczeem bij baby’s en kinderen begrijpen

Voordat we ons verdiepen in de behandelingsstrategieën, is het essentieel om te begrijpen wat eczeem is en hoe het zich manifesteert bij baby’s en kinderen. Eczeem is een chronische inflammatoire huidaandoening die wordt gekenmerkt door een droge, jeukende en ontstoken huid. Bij baby’s komt eczeem vaak voor op het gezicht, de hoofdhuid en de lichaamsplooien, terwijl het bij oudere kinderen andere gebieden kan aantasten, zoals de ellebogen, knieën en polsen. De exacte oorzaak van eczeem is nog niet volledig bekend, maar er wordt aangenomen dat er sprake is van een combinatie van genetische en omgevingsfactoren.

Eczeem bij baby’s en kinderen voorkomen: tips voor ouders

 1. Zorg voor een goede hydratatie van de huid: Het goed gehydrateerd houden van de huid van uw baby is van cruciaal belang om opflakkeringen van eczeem te voorkomen. Gebruik regelmatig geurvrije en hypoallergene vochtinbrengende crèmes, vooral na het baden, om vocht vast te houden en de huidbarrière te behouden.
 2. Kies voor zachte huidverzorgingsproducten: kies voor milde, geurvrije reinigingsmiddelen en wasmiddelen die speciaal zijn samengesteld voor de gevoelige huid. Vermijd producten die agressieve chemicaliën, kleurstoffen of parfums bevatten die de gevoelige huid kunnen irriteren en eczeemsymptomen kunnen veroorzaken.
 3. Vermijd oververhitting: Oververhitting kan de eczeemsymptomen verergeren, dus kleed uw baby in loszittende, ademende kleding gemaakt van zachte, natuurlijke stoffen zoals katoen. Houd de kamertemperatuur comfortabel koel en vermijd overmatig bundelen, vooral tijdens de warmere maanden.
 4. Beheer omgevingstriggers: Identificeer en minimaliseer de blootstelling aan mogelijke triggers die de symptomen van eczeem kunnen verergeren, zoals huidschilfers van huisdieren, huisstofmijt, pollen en bepaalde voedingsmiddelen. Gebruik allergeenbestendige hoezen op matrassen en kussens, stofzuig regelmatig en overweeg luchtreinigers om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren.
 5. Oefen met zachte badgewoonten: Baad uw baby met lauw water en gebruik milde, geurvrije reinigingsmiddelen die zijn ontworpen voor de gevoelige huid. Beperk de badtijd tot niet meer dan 10 minuten en dep de huid daarna zachtjes droog in plaats van te wrijven. Vermijd het gebruik van heet water, omdat dit de huid van zijn natuurlijke oliën kan ontdoen en eczeem kan verergeren.
 6. Hydrateren, hydrateren, hydrateren: Breng regelmatig een dikke laag vochtinbrengende crème aan op de huid van uw baby, waarbij u bijzondere aandacht besteedt aan gebieden die gevoelig zijn voor opflakkeringen van eczeem, zoals het gezicht, de handen en de plooien van de ellebogen en knieën. Vochtinbrengende crèmes helpen uitdroging en jeuk te voorkomen, waardoor de kans kleiner wordt dat eczeem ontstaat of verergert.
 7. Houd rekening met voedselallergenen: Hoewel voedselallergieën geen directe oorzaak van eczeem zijn, kunnen ze bij sommige kinderen eczeemsymptomen veroorzaken of verergeren. Als u vermoedt dat bepaalde voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan het eczeem van uw kind, raadpleeg dan een kinderarts of allergoloog voor advies over allergietesten en dieetbeheer.
 8. Minimaliseer stress: Stress en emotionele factoren kunnen de eczeemsymptomen beïnvloeden, dus streef ernaar een rustige en verzorgende omgeving voor uw baby te creëren. Neem deel aan rustgevende activiteiten zoals babymassage of zachtjes wiegen om uw baby te helpen ontspannen en tot rust komen.
 9. Zoek vroegtijdige interventie: Als u tekenen van eczeem of aanhoudende huidproblemen bij uw baby opmerkt, raadpleeg dan onmiddellijk een kinderarts of dermatoloog. Vroegtijdige interventie en goede huidverzorging kunnen helpen eczeem effectief te behandelen en complicaties te voorkomen.
 10. Volg een consistente huidverzorgingsroutine: Zorg voor een consistente huidverzorgingsroutine voor uw baby, inclusief regelmatige hydratatie, zachte reiniging en het vermijden van mogelijke irriterende stoffen. Consistentie is essentieel bij het voorkomen van opflakkeringen van eczeem en het behouden van een gezonde, veerkrachtige huid.

Door deze preventieve maatregelen te implementeren en een proactieve benadering van huidverzorging aan te nemen, kunnen ouders het risico op eczeem helpen verminderen en een optimale huidgezondheid bij hun baby’s en kinderen bevorderen. Raadpleeg altijd een zorgverlener voor persoonlijk advies en begeleiding, afgestemd op de individuele behoeften van uw kind.

Oorzaken van eczeem bij baby’s en kinderen:

 1. Genetica: Eczeem komt vaak voor in de familie, wat duidt op een genetische aanleg voor de aandoening. Kinderen met een familiegeschiedenis van eczeem, astma of hooikoorts hebben een grotere kans om zelf eczeem te ontwikkelen.
 2. Immuunsysteemdisfunctie: Eczeem is gekoppeld aan een overactieve immuunrespons in de huid, wat leidt tot ontstekingen en irritatie. Bij baby’s en kinderen kan een onvolgroeid immuunsysteem bijdragen aan deze disfunctie.
 3. Dysfunctie van de huidbarrière: De huid fungeert als een barrière, voorkomt vochtverlies en beschermt tegen irriterende stoffen en allergenen. Bij personen met eczeem wordt de huidbarrière aangetast, waardoor irriterende stoffen en allergenen gemakkelijker kunnen binnendringen en ontstekingen kunnen veroorzaken.
 4. Omgevingstriggers: Bepaalde omgevingsfactoren kunnen de eczeemsymptomen bij baby’s en kinderen verergeren. Deze kunnen blootstelling aan allergenen omvatten, zoals pollen, huisstofmijt, huidschilfers van huisdieren en bepaalde voedingsmiddelen. Agressieve zepen, wasmiddelen en wasverzachters kunnen ook de gevoelige huid irriteren.
 5. Droge huid: Een droge huid is een veel voorkomende trigger voor opflakkeringen van eczeem. Baby’s en kinderen met een van nature droge huid of kinderen die in een droog klimaat leven, kunnen vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van eczeem.
 6. Stress: Stress en emotionele factoren kunnen een rol spelen bij opflakkeringen van eczeem, hoewel de exacte mechanismen niet volledig worden begrepen. Stressvolle gebeurtenissen of veranderingen in de routine kunnen bij daarvoor gevoelige personen de symptomen uitlokken of verergeren.
 7. Dieetfactoren: Hoewel voedselallergieën minder vaak voorkomende oorzaken van eczeem zijn bij baby’s en kinderen dan bij volwassenen, kunnen bepaalde voedingsmiddelen bij gevoelige personen nog steeds eczeemsymptomen veroorzaken of verergeren. Veel voorkomende boosdoeners zijn koemelk, eieren, pinda’s, soja, tarwe en vis.
 8. Microbiële infecties: Bacteriële, virale en schimmelinfecties kunnen de eczeemsymptomen verergeren door verdere ontstekingen en irritatie te veroorzaken. Door aan de huid te krabben kunnen ook bacteriën worden geïntroduceerd, waardoor het risico op infectie toeneemt en het eczeem verergert.

Het begrijpen van de onderliggende oorzaken van eczeem bij baby’s en kinderen kan ouders en verzorgers helpen effectieve behandelstrategieën te ontwikkelen om de symptomen te minimaliseren en de levenskwaliteit van het kind te verbeteren.

 


Volg en beheer uw eczeembehandeling met behulp van een uitgebreide eczeem-app
Download Eczemaless nu


 

Symptomen van eczeem bij baby’s en kinderen:

 1. Jeukende, rode en ontstoken huid: Een van de kenmerkende symptomen van eczeem is intense jeuk, wat kan leiden tot krabben en verdere huidirritatie. De getroffen gebieden kunnen er rood, gezwollen en ontstoken uitzien.
 2. Droge, schilferige of gebarsten huid: Eczeem veroorzaakt vaak plekken met een droge, ruwe of schilferige huid, vooral op plaatsen waar de uitslag aanwezig is. De huid kan ook barsten of kloven krijgen, vooral bij herhaaldelijk krabben.
 3. Uitslag: Eczeem presenteert zich meestal als uitslag, die qua uiterlijk kan variëren, afhankelijk van de leeftijd van het kind en de ernst van de aandoening. Bij baby’s verschijnt de uitslag vaak op het gezicht, de hoofdhuid en de wangen, terwijl bij oudere kinderen de ellebogen, knieën, polsen en enkels kunnen worden aangetast.
 4. Verdikte huid: Bij chronisch of ernstig eczeem kan de huid op de getroffen plekken dikker of leerachtig worden. Dit staat bekend als lichenificatie en is het gevolg van aanhoudende ontstekingen, krabben en wrijven.
 5. Met vocht gevulde blaren: In sommige gevallen kan eczeem kleine, met vocht gevulde blaren op de huid veroorzaken. Deze blaren, ook wel blaasjes genoemd, kunnen scheuren en helder vocht uitlekken, wat leidt tot korstvorming en huilen van het getroffen gebied.
 6. Gevoelige huid: Kinderen met eczeem hebben vaak een gevoelige huid die gemakkelijk geïrriteerd raakt door kleding, wasmiddelen, zepen en andere omgevingsfactoren. Contact met irriterende stoffen of allergenen kan opflakkeringen veroorzaken en de symptomen verergeren.
 7. Slaapstoornissen: Ernstige jeuk en ongemak kunnen de slaap verstoren bij baby’s en kinderen met eczeem, wat leidt tot nachtelijk ontwaken en rusteloosheid. Een slechte slaapkwaliteit kan de eczeemsymptomen verergeren en het algehele welzijn van het kind beïnvloeden.
 8. Emotioneel leed: Chronisch eczeem kan zijn tol eisen van het emotionele welzijn van een kind, wat kan leiden tot gevoelens van frustratie, schaamte en een laag zelfbeeld. Kinderen kunnen zelfbewust worden over hun huid en kunnen daardoor sociale activiteiten of interacties vermijden.

Het herkennen van de symptomen van eczeem bij baby’s en kinderen is belangrijk voor een snelle diagnose en behandeling. Vroegtijdige interventie en passende behandeling kunnen de symptomen helpen verlichten, opflakkeringen verminderen en de levenskwaliteit van het kind verbeteren.

Eczeembehandelingen voor baby’s en kinderen:

 1. Verzachtende middelen: Verzachtende middelen, zoals vochtinbrengende crèmes, zalven en lotions, vormen een hoeksteen van de eczeembehandeling bij baby’s en kinderen. Regelmatige toepassing van verzachtende middelen helpt de huid te hydrateren, de huidbarrière te herstellen en droogheid en jeuk te verminderen. Verzachtende middelen moeten royaal en vaak worden aangebracht, vooral na het baden en vóór het slapengaan.
 2. Topische steroïden: Topische corticosteroïden worden vaak voorgeschreven om ontstekingen en jeuk geassocieerd met opflakkeringen van eczeem te verminderen. Deze medicijnen zijn er in verschillende sterktes en formuleringen, en de keuze van de steroïde hangt af van de ernst en locatie van het eczeem. Het is essentieel om plaatselijke steroïden te gebruiken zoals voorgeschreven door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg en om te controleren op mogelijke bijwerkingen, zoals dunner worden van de huid of verkleuring.
 3. Topische calcineurineremmers: Topische calcineurineremmers, zoals tacrolimus en pimecrolimus, zijn niet-steroïde medicijnen die kunnen worden gebruikt om eczeem te behandelen bij kinderen ouder dan twee jaar. Deze medicijnen werken door de immuunrespons in de huid te onderdrukken en ontstekingen te verminderen. Ze zijn vooral nuttig voor gevoelige gebieden, zoals het gezicht en de hals, waar plaatselijke steroïden mogelijk minder geschikt zijn.
 4. Baden en hydrateren: Regelmatig baden kan helpen de huid te hydrateren en irriterende stoffen en allergenen te verwijderen die eczeemopflakkeringen kunnen veroorzaken. Het is echter essentieel om lauw water en zachte, geurvrije reinigingsmiddelen te gebruiken om te voorkomen dat de huid verder uitdroogt. Dep de huid na het baden droog en breng een dikke laag verzachtend middel aan om vocht vast te houden.
 5. Triggers vermijden: Het identificeren en vermijden van triggers die de eczeemsymptomen verergeren, is een essentieel onderdeel van de eczeembehandeling. Veel voorkomende triggers zijn onder meer agressieve zepen en wasmiddelen, ruwe of krassende stoffen, huidschilfers van huisdieren, pollen en bepaalde voedingsmiddelen. Door een symptomendagboek bij te houden, kunnen ouders specifieke triggers opsporen en stappen ondernemen om de blootstelling tot een minimum te beperken.
 6. Wet Wrap-therapie: Natte wrap-therapie omvat het aanbrengen van verzachtende middelen of plaatselijke medicijnen op de huid en het vervolgens bedekken van de getroffen gebieden met vochtige verbanden of kleding. Deze techniek helpt de opname van vochtinbrengende crèmes en medicijnen te verbeteren, jeuk en ontstekingen te verminderen en een beschermende barrière voor de huid te bieden.
 7. Antihistaminica: Antihistaminica kunnen worden voorgeschreven om de jeuk te verlichten en de slaapkwaliteit bij kinderen met eczeem te verbeteren. Antihistaminica zijn echter over het algemeen minder effectief bij het beheersen van de eczeemsymptomen in vergelijking met lokale behandelingen, en kunnen bij sommige kinderen slaperigheid veroorzaken.
 8. Biologische medicijnen: In ernstige gevallen van eczeem die niet reageren op conventionele behandelingen, kunnen biologische medicijnen worden overwogen. Deze medicijnen richten zich op specifieke componenten van het immuunsysteem die betrokken zijn bij eczeem en kunnen ontstekingen helpen verminderen en de symptomen verbeteren. Biologische geneesmiddelen zijn doorgaans gereserveerd voor oudere kinderen en adolescenten met ernstig, ongecontroleerd eczeem.

Het is essentieel dat ouders nauw samenwerken met de zorgverlener van hun kind om een persoonlijk behandelplan te ontwikkelen dat tegemoetkomt aan de unieke behoeften en voorkeuren van hun kind. Consistente huidverzorgingsroutines, het vermijden van triggers en regelmatige vervolgafspraken zijn essentieel voor het effectief behandelen van eczeem bij baby’s en kinderen.

Conclusie:

Het omgaan met eczeem bij baby’s en kinderen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste strategieën en ondersteuning kunnen ouders hun kleintjes helpen verlichting te vinden van de symptomen en te genieten van een gezondere, gelukkigere huid. Door de triggers te begrijpen, een huidverzorgingsroutine op te zetten, jeuk en ongemak te beheersen en indien nodig medisch advies in te winnen, kunnen ouders het eczeem van hun kind effectief beheersen en de kwaliteit van leven van hun kind verbeteren.

KRIJG UW eczeem onder controle

Gebruik onze AI-tool om de ernst van eczeem te controleren en de voortgang van uw eczeem bij te houden.

Use our AI tool to check the severity of Eczema and keep track of your Eczema progress.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *