Blog

Dingen die u moet weten om een eczeeminfectie op te sporen

eczema infection

Inhoudsopgave

 • Eczeem-infectie
 • Oorzaken van eczeeminfectie
 • Tekenen en symptomen van geïnfecteerde eczeeminfectie
 • Complicaties bij eczeeminfectie
 • Wanneer moet u een arts benaderen?

Eczeem-infectie

Eczeem, ook bekend als atopische dermatitis, een term die wordt gekenmerkt door een droge, rode, jeukende en ontstoken huid, is op zichzelf een chronische aandoening die een goede behandeling vereist. Maar wanneer een dergelijke aandoening wordt opgelopen door een infectie, wordt deze alleen maar erger. De routinematige eczeembehandeling zal bij dergelijke aandoeningen niet effectief zijn en vereist speciale zorg.

Infectie komt vaker voor bij nat eczeem dan bij droog eczeem, omdat het eerste de infectieveroorzakende ziektekiemen (micro-organismen) een gunstige omgeving biedt om te overleven, te groeien en zich te vermenigvuldigen.

Een van de andere veel voorkomende redenen voor de infectie is de gewoonte van ongecontroleerd krabben. Voortdurend krabben beschadigt de huidlaag die als barrière fungeert en blauwe plekken veroorzaakt.

Scratching Damages the skin layer
Atopic Dermatitis

Deze open kneuzingen door krabdermatitis laten ziektekiemen en microben toe die tot infectie leiden.

Het is je misschien opgevallen dat de eczeeminfectie vaker voorkomt bij kinderen, omdat ze geen controle hebben over het krabben en omdat hun huid minder weerstand heeft tegen ziektekiemen.

Child Eczema
Atopisch eczeem bij kinderen

Volwassenen daarentegen beheersen op de een of andere manier het krabben, verleid door de jeuk bij eczeem. Het komt ook vaak voor bij mensen die momenteel een eczeembehandeling ondergaan, maar regelmatig zweren en open wonden hebben die verband houden met hun eczeemaandoening.

Atopisch eczeem zelf is niet besmettelijk (het kan niet worden overgedragen op een andere persoon), maar kan wel geïnfecteerd raken als er ziektekiemen binnendringen, die ook kunnen worden overgedragen op een persoon in de buurt. Er zijn verschillende soorten infecties die zich kunnen ontwikkelen bij eczeem, ook bekend als atopische dermatitis. Deze infecties kunnen zich overal op het lichaam in of op eczeem ontwikkelen, van de hoofdhuid tot de teen.

Oorzaken van eczeeminfectie

Infecties bij atopisch eczeem worden veroorzaakt door een verscheidenheid aan bacteriën, schimmels of virussen. Hierna komen enkele van de meest voorkomende microben aan de orde die verantwoordelijk zijn voor het veroorzaken van eczeeminfecties.

 • Bacterieel – Staphylococcus aureus (stafylokokbesmetting)
 • Schimmel – infecties, zoals ringworm (tinea)
 • Viraal – herpes simplex-virus
Bacteria, Virus, Fungi
Micro-organisme dat eczeeminfectie veroorzaakt
 • Bacteriën – Staphylococcus aureus, Streptococcus

Staphylococcus aureus is een bacterie die bij vrijwel alle mensen met eczeem voorkomt. Ze veroorzaken kolonisatie, hoewel ze de laesies mogelijk niet infecteren. Bij 20% van de gezonde volwassenen zonder eczeem leeft Staphylococcus aureus als een commensaal organisme (de micro-organismen die op de huid leven zonder de gastheer te schaden). Wanneer de eczemateuze huid echter beschadigd raakt, kunnen deze bacteriën binnendringen en een infectie veroorzaken.

 • Virussen – gewoonlijk Herpes Simplex Virus 1 (HSV 1)

De aanwezigheid van eczeem verlaagt de weerstand tegen virale infecties. Het HSV 1-virus verspreidt zich door huid-op-huidcontact. HSV, dat vaak koortsblaasjes veroorzaakt, kan ernstige infecties veroorzaken bij eczemateuze huiduitslag. Dit wordt ook wel Eczeem Herpeticum genoemd. Het is een uitgebreide huiduitslag met blaasjes die optreden bij eczeemuitslag. Eczeem Herpeticum komt vaak voor bij zuigelingen en kinderen met ernstig eczeem. Deze clusters van kleine blaren zijn jeukend en pijnlijk.

 • Schimmelinfecties – Candida (spruw) kan zich ontwikkelen in warme en vochtige huidplooien. Wanneer het eczeem zich in buigingen zoals ellebogen, achter de knieën of rond de buikplooien bevindt, kan candida het eczeem vrijelijk infecteren, vooral wanneer de huid door krabben wordt beschadigd. Als de persoon in een warm en vochtig klimaat leeft, kan overmatig zweten ervoor zorgen dat de infectie zich verspreidt.

Tinea (dermatofyten) of ringworm kunnen ook eczeemuitslag infecteren, waardoor ringachtige roodachtige plekken ontstaan of tussen de tenen kunnen infecteren, wat leidt tot voetschimmel.

Wanneer eczeemuitslag geïnfecteerd is, verergert het het eczeem, waardoor het zich sneller kan verspreiden en het behandelings- en genezingsproces bemoeilijkt wordt.

Het diagnosticeren van een infectie bij atopische dermatitis is niet altijd eenvoudig. Maar er zijn een paar tekenen en aanwijzingen waar u op kunt letten en waar u direct actie op kunt ondernemen zodra u ze opmerkt. Het is van cruciaal belang dat mensen met eczeem of verzorgers van kinderen met eczeem vertrouwd raken met de indicaties van geïnfecteerd eczeem, zodat u op zoek kunt gaan naar de juiste behandeling. Een juiste behandeling op het juiste moment tijdens de infectie zal verdere complicaties helpen voorkomen.

De symptomen van geïnfecteerd eczeem zullen heel anders zijn dan bij normaal eczeem, dat plotseling het ergst wordt en de uitslag in een mum van tijd over het lichaam verspreidt.

Tekenen en symptomen van geïnfecteerd atopisch eczeem

Eczema Infection Symptoms

 • Het huidgebied raakt meer ontstoken (gezwollen, warm en rood)
 • De eczeemlaesies krijgen blaren, ‘steenpuisten’ en cysten met rode of gele kleurvlekken met etter
 • pus/tranenvocht (vaak geel of groen) dat uit de huid en korsten of korstjes komt
 • pijnlijke huid – “alsof je overal snijwonden hebt”
 • Een zeer vermoeid en onwel gevoel put de persoon uit
 • Plotselinge opflakkering van eczeem over het hele lichaam.
 • Laesies worden pijnlijk en pijnlijk en voelen gevoelig aan bij Eczeem Herpeticum.
 • Een persoon met geïnfecteerd eczeem zal ook extreme jeuk en verbranding ervaren
 • In meer gevorderde gevallen kan een persoon ernstigere symptomen ervaren, waaronder koorts, koude rillingen, pijn en vermoeidheid
 • Complicaties bij eczeeminfectie

Atopische eczeeminfectie kan ook tot gevaarlijkere complicaties leiden, zoals een ernstige stafylokokbesmetting die, indien onbehandeld, een bloedinfectie kan veroorzaken die bekend staat als sepsis (een levensbedreigende aandoening).

Enkele van de andere complicaties zijn onder meer

 • Resistentie tegen de lokale steroïden door continu en langdurig gebruik
 • Toename van blaren en uit de hand gelopen jeuk
 • Langdurige eczeemaanvallen en littekens
 • Het kan bij sommige kinderen ook een groeiprobleem veroorzaken.

Wanneer moet u een arts benaderen?

Visit Dermatologist

Omdat het niet altijd duidelijk is of eczeem geïnfecteerd is, is het belangrijk om hulp te krijgen van medische professionals.

Als een persoon lijdt aan chronisch eczeem, moet hij onmiddellijk de arts benaderen als hij koorts krijgt, koude rillingen krijgt, vermoeidheid/moeheid ervaart of tekenen van infectie ontwikkelt, zoals sijpelende blaren en overmatige jeuk.

Baby’s en jonge kinderen met geïnfecteerd eczeem moeten zo snel mogelijk voor medische zorg worden behandeld en zorgvuldiger worden gecontroleerd op een klinisch resultaat als ze worden geconfronteerd met een eczeeminfectie.

Controleer uw eczeemscore om uw toestand goed te begrijpen. Beheer uw eczeem door de eczeembehandeling te plannen die het beste bij u past.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *