Blog

Allergieën en eczeem – Is er een verband?

Allergies & Eczema

Inhoudsopgave

 • Wat is een allergie?
 • Wat zijn de symptomen van allergieën?
 • Wat is eczeem?
 • Overeenkomsten tussen urticariële huidallergie en eczeem
 • Wat zijn de verschillen tussen huidallergie en eczeem?
 • Is eczeem eigenlijk een allergie?
 • Wat is atopie?
 • Wat is de Atopische Mars?
 • Hoe kunt u allergenen vermijden om opflakkeringen van eczeem te voorkomen?
 • Verband tussen voedselallergieën en eczeem
 • Verband tussen ingeademde allergenen en eczeem

Zowel allergieën als eczeem zijn twee aandoeningen die vaak voorkomen in de samenleving. Vaak zien we dat deze twee omstandigheden naast elkaar bestaan, maar is er daadwerkelijk een verband tussen de twee of is dit louter toeval? Is eczeem een allergie?

Wat is een allergie?

Een allergie ontstaat wanneer uw immuunsysteem reageert op een vreemde stof. Deze stof kan stuifmeel, huidschilfers van dieren, bijengif of zelfs een voedselproduct zijn. Allergieën komen niet bij iedereen voor. Wat allergisch is voor jou, hoeft niet allergisch te zijn voor je vriend.

Ons immuunsysteem produceert stoffen die antilichamen worden genoemd. Ze zijn er voor onze bescherming. Als u echter een allergie heeft, produceert uw immuunsysteem antilichamen die een bepaalde stof als schadelijk identificeren, hoewel dit meestal niet het geval is. Daarom kan uw immuunsysteem, als u in contact komt met een dergelijk allergeen, een reactie veroorzaken die kan optreden als een ontsteking in uw huid, luchtwegen, sinussen of spijsverteringsstelsel.

De ernst van een allergie kan van persoon tot persoon verschillen. Het kan variëren van een lichte irritatie tot anafylaxie, die mogelijk levensbedreigend is en als een noodgeval wordt beschouwd. De meeste allergieën zijn niet te genezen, maar uw symptomen kunnen met verschillende behandelingen worden verlicht.

Wat zijn de symptomen van allergieën?

De symptomen zijn afhankelijk van het allergeen, de stof in kwestie, en de plaats in uw lichaam waar de blootstelling plaatsvindt. Hooikoorts, ook bekend als allergische rhinitis, kan bijvoorbeeld niezen, jeukende neus en ogen, een loopneus of verstopte neus met waterige of rode ogen veroorzaken.

De huid kan aangetast worden bij allergieën, zoals voor bepaalde voedingsmiddelen. Netelroos of urticaria komen vaak voor. Het zijn rode, jeukende striemen die het gevolg zijn van een huidreactie. Afhankelijk van de ernst kunnen uw lippen, ogen, gezicht of keel opgezwollen raken. Dit staat bekend als angio-oedeem. Een insectensteekallergie kan een groot gebied van oedeem (zwelling) op de plaats van de steek veroorzaken, evenals netelroos en jeuk over uw hele lichaam.

Wat is eczeem?

Eczeem wordt ook wel atopische dermatitis genoemd. Het is een chronische huidaandoening die vaak voorkomt bij kinderen. Het is een langdurige aandoening die meestal meerdere opflakkeringen en remissies kent. Het kan ook een allergische huidaandoening zijn die ervoor zorgt dat uw huid rood wordt, jeukt, schilfert of vervelt. Atopische dermatitis komt vrij vaak voor en treft ongeveer 20% van de kinderen.

Eczeem kan zowel nat als droog zijn. Deze laesies jeuken bijna altijd. Krabben kan het risico op infectie vergroten, omdat ziektekiemen via de beschadigde huid binnendringen. Voortdurend krabben kan ervoor zorgen dat de laesies dik, verkleurd en leerachtig worden.

Eczeem kan in de familie voorkomen, omdat het een atopische aandoening is die erfelijk is. Het kan ook in verband worden gebracht met hooikoorts (allergische rhinitis), allergische conjunctivitis of bronchiale astma. Meestal is er een familiegeschiedenis van een of meer van deze aandoeningen van een familielid of een naast familielid.

Er bestaat een entiteit die contactdermatitis wordt genoemd en die veel lijkt op eczeem. Het is een huidreactie op iets waarmee het in contact komt. Dit zijn irriterende stoffen zoals gifsumak, zeep, bleekmiddel, bepaalde metalen, textielkleurstoffen, haarkleurmiddelen en andere irriterende stoffen. Hier verschijnt een rode uitslag met een jeukend, branderig of prikkelend gevoel in het gebied dat werd blootgesteld of waarmee contact werd gemaakt. Soms kunnen blaarvorming (met vocht gevulde blaasjes) en sijpelen optreden. Er worden patchtests uitgevoerd om contactallergenen te identificeren.

Een verminderde huidbarrière bij atopische dermatitis vergemakkelijkt de penetratie van potentiële allergenen. Daarom hebben kinderen met atopische dermatitis een kans op contactallergieën die tot contactdermatitis leiden. Mogelijk hebben zij niet-erkende contactallergieën die bijdragen aan huidsymptomen. Hierbij is het testen van pleisters een belangrijk hulpmiddel voor het screenen van kinderen met atopische dermatitis, wat ook helpt bij de verdere behandeling ervan.

Kinderen met atopische dermatitis lopen ook een groter risico op sensibilisatie voor bepaalde allergenen, zoals metalen, metaalproducten en sommige huidverzorgingsproducten.

Seborroïsch eczeem is een ander type huidaandoening die vaak voorkomt op plekken met haargroei of op plekken waar olie (talg) wordt afgescheiden. Het kan worden veroorzaakt door een reactie op gist, een natuurlijk commensaal (onderdeel van de normale flora) op onze huid. Hier is de uitslag droog en schilferig en lijkt soms rood. Seborroïsche dermatitis kan vergelijkbaar zijn met eczemateuze laesies.

Wat zijn de overeenkomsten tussen urticariële huidallergie en eczeem?

Bij zowel eczeem als allergieën is het immuunsysteem betrokken. Daarom zijn eczeem en allergieën nauw met elkaar verbonden.

 • Beide aandoeningen kunnen ernstige jeuk veroorzaken
 • Roodheid van de huid
 • Krabben kan aanleiding geven tot zwelling van het gebied (oedeem)
 • Het kan op elke plek op uw huid voorkomen

Wat zijn de verschillen tussen huidallergie en eczeem?

Eczeem kan sijpelen of droog zijn, maar urticariële huidreacties of netelroos sijpelen niet. Eczeem kan geïnfecteerd raken, maar netelroos raakt meestal niet geïnfecteerd.

Is eczeem eigenlijk een allergie?

De meeste soorten eczeem zijn geen allergieën. Eczeem kan niet veroorzaakt worden door een allergie. We hebben echter gezien dat opflakkeringen van eczeem optreden na blootstelling aan bepaalde allergenen bij daarvoor gevoelige personen. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen bijvoorbeeld een allergische reactie veroorzaken die aanleiding kan geven tot een opflakkering van eczeem.

Uit onderzoek is gebleken dat eczeem en voedselallergieën nauw met elkaar verbonden zijn. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen leiden tot allergische reacties en opflakkeringen van eczeem. Deze veel voorkomende voedselallergenen zijn melk, eieren, tarwe, sojabonen, noten en vleesproducten. Deze voedingsmiddelen kunnen vaak kinderen treffen en hun eczeemsymptomen verergeren. Bij volwassenen is dit misschien niet zo.

Bijvoorbeeld: Baby’s met atopische dermatitis blijken een hoger risico te hebben op het ontwikkelen van voedselallergieën.

Wat is atopie?

Atopie verwijst naar een genetische neiging om allergische ziekten te ontwikkelen, zoals astma, atopische dermatitis (eczeem), allergische rhinitis (hooikoorts) en allergische conjunctivitis. Atopie wordt in verband gebracht met verhoogde immuunreacties op veel voorkomende allergenen, zoals voedselallergenen of ingeademde allergenen.

Atopie komt in families voor. Daarom heb je misschien een moeder met astma gezien die een baby kreeg met hooikoorts of atopische dermatitis, of omgekeerd. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar het verband tussen deze atopische aandoeningen.

Wat is ‘atopische mars’?

Volgens allergie-experts is atopische dermatitis een vroege stap van ‘Atopic March’. Er is bij sommige kinderen een algemene klinische progressie van atopische dermatitis naar voedselallergieën en soms naar ademhalingsallergieën en allergisch astma.

Dit biologische proces vindt plaats omdat allergenen uw immuuncellen gemakkelijk bereiken via de disfunctionele huidbarrière die wordt aangetast door atopische dermatitis.

Het verband tussen eczeem en allergieën is nog steeds onduidelijk en het verband is ingewikkeld. Wetenschappers leren nog steeds nieuwe details over deze link.

Sommige studiegebieden omvatten;

 • Genen – Er is een gen geïdentificeerd dat een tekort aan een eiwittype genaamd Filaggrin in hun huid veroorzaakt. Filaggrin beschermt de buitenste laag van onze huid en houdt ziektekiemen buiten. Als er geen Filaggrin aanwezig is, wordt onze huidbarrière zwak, waardoor deze kwetsbaar wordt voor irriterende stoffen, zoals chemicaliën, zeep en wasmiddelen. Ziektekiemen en allergenen kunnen ook gemakkelijk binnendringen. Daarom zijn mensen met een tekort aan het Filaggrin-gen gevoeliger voor allergenen zoals pollen, huidschilfers van huisdieren en bepaalde voedingsmiddelen. Een defect in het filaggrine-gen door een mutatie verhoogt de kans op eczeem.
 • De reactie van het lichaam op allergenen – Uit onderzoek is gebleken dat de eczemateuze huid een defecte huidbarrière heeft. Er zijn kleine gaatjes die uw huid uitdrogen en ervoor zorgen dat allergenen en ziektekiemen uw lichaam binnendringen.

Wat gebeurt er als ziektekiemen en allergenen onze huid binnendringen?

 • Onze huid ziet deze allergenen als lichaamsvreemde stoffen en veroorzaakt een reactie. Het wordt ontsteking genoemd, waarbij ons lichaam chemicaliën aanmaakt die tot zwelling en roodheid kunnen leiden. De aanzet om deze chemicaliën in uw lichaam aan te maken wordt gedaan door de allergenen. Als u aan eczeem lijdt of daarvoor vatbaar bent, kunt u dus een uitbraak of een opflakkering krijgen als u wordt blootgesteld aan een allergeen.
 • Antilichamen – Er is vastgesteld dat het antilichaam IgE (immunoglobuline E) een rol speelt in de allergische reactie van ons lichaam. Als u een persoon bent met eczeem, heeft u mogelijk een hoger niveau aan IgE-antilichamen in uw bloedbaan. Het is nog niet duidelijk waarom mensen met eczeem te veel IgE in zich hebben en wat de exacte rol daarvan is bij eczeem.

Als u meer te weten komt over deze verbanden tussen allergieën en eczeem, kunt u uw opflakkeringen van eczeem beter onder controle houden.

Hoe kunt u allergenen vermijden om opflakkeringen van eczeem te voorkomen?

Deze allergenen staan bekend als triggerfactoren omdat ze de reactie initiëren die de opflakkering van uw eczeem veroorzaakt.

 • Vermijd allergische triggers – Identificeer de triggers die uw eczeem verergeren of leiden tot een opflakkering bij een goed gecontroleerde ziekte. Verschillende mensen kunnen verschillende triggers hebben. In sommige gevallen zal het echter moeilijk zijn om een exacte triggerfactor te vinden.

preventing eczema flares

Zodra u ze identificeert, is het gemakkelijker om te voorkomen dat u wordt blootgesteld.

Soms kunnen deze triggers onvermijdelijk zijn, zoals pollen tijdens de lente- en zomerseizoenen. Maar allergenen zoals huidschilfers van huisdieren, schimmels, huisstofmijt en allergische voedingsmiddelen kunnen worden vermeden als u voorzichtig bent.

Enkele tips om allergische triggers te voorkomen….

 1. Gebruik stofdichte kussenslopen en matrassen
 2. Vermijd dieren en huisdieren, vooral harige honden en katten
 3. Tapijten verwijderen
 4. Dweil vloeren
 5. Blijf binnen als de pollenaantallen hoog zijn
 • Vermijd huidirriterende stoffen – Uw huid kan geïrriteerd raken door zepen, wasmiddelen, wol, parfum, chemicaliën en zelfs sigarettenrook. Vermijd ze zoveel mogelijk als u eenmaal correct heeft vastgesteld dat dit veelvoorkomende irriterende stoffen zijn die kunnen leiden tot een opflakkering van uw eczeem.
 • Houd een eczeemdagboek bij – Onthoud wanneer, waar en wat u deed toen uw eczeem oplaaide. Schrijf ze op in een dagboek. Als je het zorgvuldig doorneemt, kun je erachter komen wat je triggers zijn. U kunt dit dagboek met uw arts delen, zodat hij of zij tijdens uw afspraken het patroon kan zien en u dienovereenkomstig kan adviseren.

Verband tussen voedselallergieën en eczeem

Het is een bekend feit dat voedselallergie en eczeem nauw met elkaar samenhangen. Niet alle eczeempatiënten hebben echter voedselallergieën. Uit onderzoek is gebleken dat 20-40% van de kinderen met matig tot ernstig eczeem een IgE-gemedieerde voedselallergie heeft.

Kunnen voedselallergieën eczeem verergeren?

Er zijn enkele onderzoeken die suggereren dat mensen met een positieve allergietest voor eieren beter kunnen worden als ze eieren uit hun dieet schrappen. Testen op voedselallergieën kan nuttig zijn bij kinderen met ernstig eczeem die niet verbeteren met geoptimaliseerde huidverzorging. Testen op voedselallergieën kan worden gedaan door middel van huidtesten of bloedtesten om het specifieke IgE-antilichaam voor het allergeen te identificeren.

Hoewel een positief resultaat betekent dat het allergische antilichaam aanwezig is, betekent dit niet noodzakelijk dat u een allergische reactie krijgt.

Uit onderzoek is gebleken dat voedselallergieën en eczeem naast elkaar bestaan, maar we weten nog steeds niet zeker of voedselallergieën het eczeem verergeren. Verder onderzoek moet worden gedaan om dit feit te bevestigen.

Volgens een ander onderzoek werd voedselallergie aangetroffen bij 50,7% van de patiënten met atopische dermatitis.

Bijvoorbeeld: eieren, melk, tarwe, soja

Wetenschappers hebben ontdekt dat kinderen met zowel atopische dermatitis als voedselallergie structurele en moleculaire verschillen hebben in de bovenste lagen van de gezond uitziende huid nabij de eczeemlaesies, hoewel kinderen met atopische dermatitis alleen deze verschillen niet hebben. Het uiterlijk van de eczeemuitslag vertoont echter geen enkel verschil tussen de twee groepen. Volgens gepubliceerd onderzoek kan het definiëren van deze verschillen helpen bij het identificeren van kinderen die een hoger risico lopen op het ontwikkelen van voedselallergieën.

Daarom is het nuttig om voedselallergieën te identificeren om de symptomen bij patiënten met atopische dermatitis te verbeteren.

Het verband tussen ingeademde allergenen en eczeem

Er is vastgesteld dat triggers in de lucht (allergieën in de lucht) fungeren als inhalatieallergenen en in hoge mate geassocieerd zijn met eczeem.

Bijvoorbeeld: stuifmeel, huisstofmijt, huidschilfers van dieren

Daarom bestaat er een sterk verband tussen eczeem en ademhalingsallergieën zoals astma en allergische rhinitis.

Volgens onderzoeken wordt atopische dermatitis gekenmerkt door defecten aan de huidbarrière (zoals mutaties in het Filaggrin-gen en andere veranderingen van immuuncellen). Deze factoren bevorderen ook de ontwikkeling van voedselallergieën en astma.

Wetenschappers hebben geprobeerd potentiële voedselallergenen te introduceren bij risicovolle baby’s om voedselallergieën te voorkomen. Maar voorkomt dit dat de baby’s eczeem krijgen? Onderzoeksgegevens zijn onvoldoende om tot een conclusie te komen.

Referenties:

 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29750772/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29222945/
 • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23610604/
 • https://www.nih.gov/news-events/news-releases/scientists-identify-unique-subtype-eczema-linked-food-allergy
 • https://link.springer.com/article/10.1007/s13671-015-0121-6
 • https://nationaleczema.org/atopic-dermatitis-and-allergies-connection/
 • https://www.longdom.org/scholarly/eczema-journals-articles-ppts-list-3188.html
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/atopic-dermatitis-eczema/symptoms-causes/syc-20353273
 • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/allergies/symptoms-causes/syc-20351497

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *